Nagyvilág

Ike hurrikán: biztos halál vár az otthon maradókra

A „biztos halált" választja, aki családi házában vagy bármilyen más épületben várja be a texasi Houstonhoz közeli tengerparti sávban az Ike hurrikán érkezését.

Ilyen szokatlanul drámai hangú figyelmeztetéssel fordult csütörtökön helyi idő szerint este az Egyesült Államok országos meteorológiai szolgálata a texasi partokhoz közelgő hurrikán által fenyegetett térség lakosaihoz. „Aki nem unta meg az életét, az vegye komolyan ezt a figyelmeztetést” – mondta csütörtök esti nyilatkozatában Michael Chertoff belbiztonsági miniszter.

A Galvestoni-öböl vidékén valószínű a legnagyobb pusztítás, különösen az öböl bejáratánál húzódó szigeteken. Az Ike ott előreláthatólag több mint 190 kilométeres óránkénti szélsebességgel ér partot. Előzetes számítások szerint a vihardagály hét méter magas hullámokat zúdíthat a texasi partvidékre péntek este, amikor várhatólag odaérkezik. Könnyen lehet, hogy a partvidék összes települése víz alá kerül. A parttól kissé beljebb fekvő metropolisban, Houstonban várhatóan 160 kilométeres óránkénti sebességgel fog tombolni a szélvihar.

Menekülők százezrei vannak már úton az ország belseje felé. Amerikai televíziók Houstonból menekülők végtelen gépkocsioszlopainak képeit mutatták csütörtök este. Mintegy négymillió ember él a texasi nagyvárosban és vonzáskörzetében.
A több mint ezer kilométer átmérőjű Ike hurrikán csaknem teljesen kitölti jelenleg a Mexikói-öböl légterét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik