Nagyvilág

Az idei a legvéresebb év Afganisztánban

Az amerikai haderő - éves összevetésben - idén szenvedte el a legsúlyosabb emberveszteségét Afganisztánban azóta, hogy 2001 végén megdöntötték az ottani tálib rendszert.

Meghalt két amerikai katona csütörtökön Afganisztánban, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulóján. A két katona az ázsiai ország keleti részén, két különböző incidensben lelte halálát. A csütörtöki áldozatokkal együtt idén már összesen 113 amerikai katona esett el az ázsiai országban. Ez kettővel több a tavalyi – akkor rekordot jelentő – 111 halálesetnél.

A vallási fanatikus muzulmán tálibok menedéket nyújtottak a 2001-es New York-i és washingtoni merényleteket kitervelő al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak. Válaszul az Egyesült Államok a terrortámadások után, 2001 októberében támadást indított Afganisztán ellen és néhány hét alatt megdöntötte a tálib rendszert.

A NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi stabilizációs erő (ISAF), és egy másik, amerikai vezetéssel terroristaellenes műveleteket folytató koalíciós erő zászlaja alatt jelenleg mintegy 33 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik