Nagyvilág

Együtt emlékezett Obama és McCain

Az amerikai republikánus és demokrata elnökjelölt félretéve a pártos szembenállást közösen emlékezett meg a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek hetedik évfordulójáról. John McCain és Barack Obama együtt helyezett el virágot a Ground Zerónál, a leomlott Világkereskedelmi Központ helyén New Yorkban.

A külpolitikai kérdésekben eltérő nézeteket valló McCain és Obama egész nap tartózkodott az egymást bíráló politikai reklámoktól, és előzetes megállapodásuknak megfelelően egyikük sem mondott beszédet a megemlékezésen.

Eltérő külpolitikai program

John McCain reggel részt vett egy megemlékezésen a pennsylvaniai Shanksville-ben, ahol 7 éve lezuhant a négy eltérített utasszállító repülőgép közül az egyik. Az Obama-stáb közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a hét évvel ezelőtti merényletekért felelős terroristák még szabadlábon vannak, akiket felelősségre kell vonni.

Nézze meg az FN Tudósító (Manhattan) képes beszámolóját a 9/11-es megemlékezésről!

Nézze meg az FN Tudósító (Manhattan) képes beszámolóját a 9/11-es megemlékezésről!

Az elnökválasztási kampány során a két jelölt keményen bírálta egymást külpolitikai kérdésekben is. McCain azt állítja, hogy ő kellő külpolitikai és nemzetbiztonsági tapasztalattal rendelkezik az ország vezetéséhez, Obama viszont nem. A demokrata jelölt ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy McCain a kudarcot jelentő Bush-féle Irak-politika folytatását jelentené, szerinte Washington elhanyagolta az afganisztáni veszélyt, ráadásul Oszama bin Ladent, a 2001-es merényletek kitervelőjét sem volt képes elfogni.

McCain beérte Obamát

A legfrissebb népszerűségi adatok szerint McCain beérte vagy megelőzte a korábban vezető Obamát. A Quinnipiac University felmérése Obama előnyét mutatja két döntő fontosságú államban, Ohióban és Pennsylvaniában, McCain vezet viszont Floridában, ahol a 2000. évi választás eldőlt.

A CNN hírtévé csütörtöki közlése szerint a terrorista fenyegetés csak a negyedik legfontosabb kérdés az amerikai szavazók számára; jobban aggódnak a gazdasági kilátások, az iraki háború befejezése, valamint az egészségügy helyzete miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik