Külföld

Űrruhát visz a Progressz a Nemzetközi Űrállomásra

admin
admin

2008. 09. 11. 08:35

Elindult egy Progressz orosz teherűrhajó szerda este a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Progressz M-65 több mint 2,5 tonna rakományt – élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést – szállít az ISS legénysége számára. A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok. Az űrruha „megsúgja” a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

Amennyiben az űrséta során rendellenesség lép fel – például nagyon szökik a szkafanderből az oxigén -, a számítógép erre figyelmezteti az öltözék viselőjét, és még tanácsot is ad arra nézve, hogyan viselkedjen. A 120 kilogramm súlyú számítógépesített szkafandert úgy tervezték, hogy négyévi használat során átlagosan 15 űrsétát lehessen benne megtenni.
A Progressz teherűrhajó várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.