Nagyvilág

Titokban engedélyezte Bush a pakisztáni rajtaütéseket

George Bush amerikai elnök titokban jóváhagyta, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi akciókat hajtson végre Pakisztánban az iszlámábádi kormány előzetes beleegyezése nélkül - írta a The New York Times internetes kiadásában.

Az Egyesült Államok értesíteni fogja Pakisztánt a szárazföldi rajtaütésekről, de engedélyt nem fog kérni – írta az újság magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap fordulópontként értékeli, hogy Bush elnök hozzájárult ezekhez a korlátozott katonai akciókhoz a „terrorizmus elleni háborúban” kulcsfontosságú szövetségesének számító dél-ázsiai ország területén.

Az amerikai kormányzat régóta elégedetlen azzal, ahogy Iszlámábád harcol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálib fegyveresek ellen, különösen a lázadók hátországának számító pakisztáni törzsi területeken. Az újságcikk azt követően látott napvilágot, hogy Iszlámábád szeptember 3-án megvádolta az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőket: megrohantak egy falut Pakisztán északnyugati térségében, és megöltek 15 helybeli civilt. A szemrehányás valószínűleg az amerikaiaknak szólt. Iszlámábád élesen bírálta az ilyen rajtaütéseket.

A pakisztáni törzsi területeken az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a robotrepülőgépekkel végzett amerikai rakétatámadások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik