Külföld

Obama és McCain együtt emlékezett

admin
admin

2008. 09. 11. 21:56

Egyperces némasággal emlékeztek meg csütörtökön New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 7. évfordulójáról. A lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén tátongó gödörnél, a Ground Zerónál idén is lerótták kegyeletüket az áldozatok hozzátartozói, beszédet mondott Michael Bloomberg polgármester.

Az egyperces némasággal helyi idő szerint 8 óra 46 perckor emlékeztek a merényletre; az első eltérített utasszállító repülőgép hét éve abban a percben csapódott az ikertornyok egyikébe. Az évfordulón John McCain és Barack Obama, a republikánus és a demokrata elnökjelölt közös megemlékezésen vesz részt New Yorkban.

Egyperces elcsöndesüléssel emlékeznek a merényletek többi helyszínén is az áldozatokról. A New York-i és a washingtoni három terrortámadásban csaknem 3 ezer ember vesztette életét; egy negyedik eltérített utasszállító, a United 93 lezuhanása a pennsylvaniai Shanksville-ben a repülőn utazó 40 ember halálát okozta.

Washingtonban George Bush elnök és Dick Cheney alelnök feleségével, Laurával és Lynne-nel néma főhajtással emlékezett az áldozatokra a Fehér Ház előtti gyepen. Csütörtök reggel egy percre a New York-i értéktőzsde is elcsöndesült, a kereskedés leállt.

George Bush elnök és Robert Gates védelmi miniszter emlékparkot nyit meg a Pentagonnál, a virginiai Arlingtonban. A 184 emlékpad azok emléke előtt tiszteleg, akik életüket vesztették a védelmi minisztérium épületében, valamint a Pentagonba irányított repülőgépen (az épületben 125-en, a gépen 59-en haltak meg). Minden emlékállványon egy-egy áldozat neve szerepel, köztük a legfiatalabb és legidősebb áldozaté, a 3 éves Dana Falkenbergé és a 71 éves John Yamnicky néhai nyugalmazott századosé. Mindketten az American Airlines-nak a terroristák által eltérített 77-es járatán utaztak, amely hét éve reggel 9 óra 37 perckor csapódott az amerikai erőt és hatalmat jelképező hatalmas épület nyugati szárnyába.

A földből finom ívben kiemelkedő gránit borítású padok mindegyike alatt egy kicsiny tükröző medence van, a padok végén rozsdamentes acélba vésték az áldozatok nevét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.