Nagyvilág

Nukleáris csapás fenyegetheti az USA-t

Egy szeptember 11-e alkalmából rendezett ülésen többen félelmüknek adtak hangot, hogy terrorista szervezetek részéről reális veszély lehet egy atomtámadás is. A nukleáris fegyverek összetevői ugyanis könnyen beszerezhetők. A legveszélyesebb helynek Pakisztánt tartják.

Sam Nunn volt amerikai szenátor a kongresszusi tanács előtt beszélt arról szerdán, hogy növekszik a valószínűsége egy Amerika elleni atomtámadásnak. A tanácskozás témája a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása és a terrorizmus volt. Az exszenátor kijelentette, hogy megnőtt az esélye, hogy a terroristák nukleáris fegyverekhez jussanak. Az ülést egyébként New Yorkban alig pár háztömbbel a 2001. szeptember 11-én lerombolt tornyok mellett tartotta a Kongresszus.

„Az teljesen világos, hogy a terroristák már ma is keresik a lehetőséget, hogy tömegpusztító fegyvereket szerezzenek, és afelől nincs kétség, hogy ha sikerrel járnak, használni fogják azokat” – idézi a szenátor szavait a CNN. Hozzátette, hogy hozzávetőleg negyven ország rendelkezik nukleáris fegyverek készítéséhez szükséges anyagokkal. Ezek ellenőrzéséhez és megsemmisítéséhez a jelenlegi iramban haladva évtizedekre lesz még szükség.

Pakisztán jelenti a legnagyobb veszélyt?

A fegyverekhez szükséges matériák nagy része a hidegháborúból maradt, de egy részük a közelmúlt terméke olyan, nem az atomsorompón kívüli nukleáris hatalmak kezében, mint Pakisztán. „Oroszország rendelkezik a legnagyobb arzenállal, és az előállításhoz szükséges anyagok tekintetében is hatalmas készlete van. Én azonban nagyobb veszélyt látok Pakisztánban, mivel az ország politikai állapota közel sem nevezhető stabilnak” – figyelmeztet Nunn.

Bár a nukleáris arzenál szigorú katonai ellenőrzés alatt áll, a politikai rendszer sérülékenysége és az al-Kaida nyugat-pakisztáni hídfőállásai komoly aggodalomra intenek.

Georgia volt demokrata szenátora Irántól is tart. Úgy véli, hiába állítja a perzsa állam, hogy nukleáris fejlesztései és urándúsítása kizárólag békés célokat szolgál, nem okozna neki nehézséget, hogy fegyverek gyártásába kezdjen.

Fel sem tűnne egy nyílt fenyegetés?

A tanács előtt megjelent New York polgármestere, a pár hónapja még az elnökjelöltségre pályázó Michael Bloomberg is. „Nyilvánvaló, hogy olyan ellenséggel állunk szemben, aki teljes megsemmisítésünkre törekszik, és nem habozna olyan erők elszabadítására, melyek milliók halálát okozhatják” – mondta a polgármester. Bloomberg szerint ezt nemzetközi összefogással lehet csak megakadályozni.

A világ államainak együtt kell működniük, hogy elejét vegyék nukleáris alapanyagok lopásának, csempészésének és nukleáris fegyverek illegális kereskedelmének. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a biztonsági szolgálatok tagjai között kevesen beszélnek idegen nyelveket: „Az al-Kaida nyugodtan leírhatná az újságban, Támadunk!, mi észre sem vennénk”.

A szeptember 11-i terrortámadások évfordulója mindig elgondolkodtat a világ aktuális terrorfenyegetettségének mértékén. Amerika mellett immár Európa is több éve ki van téve az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásainak. Atomfegyver bevetésének a veszélyéről azonban most esett szó először ilyen szinten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik