Nagyvilág

Bolívia hazaküldte az amerikai nagykövetet

ávozásra kérte fel Evo Morales baloldali bolíviai elnök az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetét, azzal vádolva a diplomatát, hogy kormányellenes tüntetéseket szít a latin-amerikai országban. Az amerikai külügyminisztérium cáfolta Morales állításait.

A bolíviai államfő a La Paz-i elnöki palotában bejelentette, utasította külügyminiszterét, hogy jegyzékben sürgős hazatérésre szólítsa fel Philip Goldberg amerikai nagykövetet. Morales, aki az Egyesült Államokkal élesen szemben álló Hugo Chávez venezuelai elnök politikai szövetségese, azzal vádolta Goldberget, hogy összeesküvést sző a demokrácia ellen és Bolívia megosztására törekszik. Morales nem fedte fel, hogy milyen bizonyítékai vannak a diplomata ezen állítólagos cselekedeteire.

Bolíviában két hete egyre hevesebb ellenzéki tüntetések zajlanak az ország jobb módban élő keleti részén. A tüntetők megrongáltak egy gázvezetéket, kedden pedig közintézményeket ostromoltak meg Santa Cruz városában, amelyben kormányzójával Goldber augusztus végén egyébként találkozott.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője alaptalannak minősítette Morales vádjait, mondván a szokásos diplomáciai csatornákon még nem értesültek arról, hogy az amerikai nagykövetet Bolívia nemkívánatos személynek minősítette volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik