Nagyvilág

Az oroszok táplálják az iráni atomprogramot?

Izrael aggodalommal figyeli az iráni atomprogram legújabb fejleményeit: Oroszország nukleáris fűtőanyagot szállít az iszlám köztársaságnak, amelyet – izraeli aggodalmak szerint – nukleáris fegyverek előállítására használnának.

Az izraeli rádiós hírszolgálat információi szerint kormányzati körök komoly aggodalommal figyelik az iráni Bushehr atomenergia-központjának tevékenységét. Oroszország egymilliárd dollár értékben írt alá szerződést Iránnal. Ennek alapján nukleáris fűtőanyagot szállítanak a bushehr-i atomközpontnak, mely Irán délkeleti részén, az öbölmentén található. Iráni hivatalnokok szerint a reaktor hamarosan működésbe léphet – írta a Reuters.

Az oroszok egyezményben állapodtak meg Iránnal, hogy a használt, plutóniumban gazdag üzemanyagot visszaszállítják Oroszország területére. Az izraeli rádió információi szerint a kormányzati hivatali körök úgy vélik, a radioaktív fűtőanyag Iránban maradna és nukleáris fegyverek előállítására használnák.

A zsidó államról régóta feltételezhető, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel, noha ezt soha még izraeli kormányzati forrás meg nem erősítette. Izrael azonban határozottan ellenzi Irán nukleáris tevékenységét, mióta 2003-ban kiderült, hogy Irán megsértette a Nemzetközi Atomsorompó Egyezményt (Non Proliforation Treaty) és fény derült urándúsítási programjára. Irán az atomsorompó alapító tagjai közé tartozik. Izrael nem tagja az egyezménynek, csakúgy, mint Pakisztán, India és Észak-Korea (utóbbi tagja volt, majd kilépett).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik