Nagyvilág

Nem felelős Hollandia a srebrenicai népirtásért

Elutasította az illetékes hágai kerületi bíróság az 1995-ös srebrenicai mészárlás túlélőinek keresetét, amelyben azt követelték, hogy nyilvánítsák felelősnek a holland államot hozzátartozóik haláláért.

„A holland állam nem tehető felelőssé a holland békefenntartók cselekedeteiért” – ismertette szerdán az ítéletet Hans Hofhuis bíró. Elutasították a hozzátartozók kártérítésre vonatkozó követelését is. A június 16-i meghallgatáson a panaszosok azzal vádolták meg a srebrenicai enklávé védelmével egykoron megbízott holland kéksisakosokat, hogy kiszolgáltatták a muzulmán menekülteket a boszniai szerb erőknek.

Nem kérnek bocsánatot

A boszniai városban közel 7 és fél ezer férfit és fiút mészároltak le szerb katonák 1995 júliusában. Hollandia ENSZ-békefenntartókat állomásoztatott ott, és azóta is nehéz teherként hordozza katonáinak tétlenségét, amelyet a szerb hadművelet alatt tanúsítottak a holland kéksisakosok. Egybehangzó vélemények szerint mindazonáltal a békefenntartók létszáma és fegyverzete nem volt elegendő a támadás megállításához.

Hat évvel ezelőtt egy erről készült jelentésbe belebukott a holland kormány, de Hága nem hajlandó hivatalosan bocsánatot kérni. Azt hangoztatja, hogy a boszniai szerbeken kell számon kérni a mészárlást, a kéksisakosok tevékenységéért pedig az ENSZ-nek kell vállalnia a felelősséget. Utóbbi véleményt osztotta most a bíróság is, leszögezve, hogy a katonák ENSZ-megbízatás alapján cselekedtek.

Fellebbeznek az ítélet ellen

Ez volt az első polgári per az ügyben. Az eljárást olyan áldozatok hozzátartozói kezdeményezték, akik egy ideig a kéksisakosok bázisán húzták meg magukat, de onnan állítólag távozásra kényszerítették őket. Azzal érveltek, hogy az áldozatok kifejezetten a holland békefenntartóknak segítettek, például tolmácsként vagy más megbízatással.
Védőik szerint a kéksisakosok küldetésükkel ellentétes módon cselekedtek, hiszen megbízatásuk értelmében meg kellett volna védeniük a civileket.

A panaszosok jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Mindamellett egyelőre a perköltségeket is nekik kell fedezniük. A holland állam ettől függetlenül évi mintegy 15 millió euróval segíti Bosznia újjáépítését, és ennek egy része deklaráltan Srebrenica támogatására szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik