Nagyvilág

Lavrov szerint az USA megbontotta a katonai egyensúlyt

Az Egyesült Államok megbontotta a katonai egyensúlyt Oroszországgal, amikor úgy döntött, hogy rakétapajzsának egyes elemeit Lengyelországba telepíti - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdán megjelent interjúban.

“Varsó kétségtelenül nem értette meg, hogy egy nagyon veszélyes játék részévé vált. A Washington és Moszkva közötti katonai egyensúly megbomlott az Egyesült Államok hibájából” – mondta.

Lavrov szerdán Varsóba érkezik, és csütörtökön tárgyal a lengyel vezetőkkel. Ő az első magas rangú orosz politikus, aki a grúziai konfliktus augusztusi kezdete óta felkeresi az Európai Unió egyik tagállamát.

Nem fenyegetik

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a látogatás küszöbén hangsúlyozta, hogy az orosz szakértők “éjjel-nappal” megvizsgálhatják majd az amerikai pajzs létesítményeit Lengyelországban, s így meggyőződhetnek arról, hogy a rakéták nem fenyegetik Oroszországot. Emlékeztetett rá, hogy “az interneten nemrég nyilvánosságra hozták az Egyesült Államokkal kötött szerződés szövegét, bizonyítva ezzel a szándékok
világosságát”.

A Kreml véleményét hangoztatva Lavrov kijelentette, hogy Lengyelország a rakéták befogadásával “bosszút állt” Oroszországon, amiért az megvédte állampolgárait Dél-Oszétiában. “Ez meglehetősen kicsinyes viselkedés, ráadásul politikai hiba” – mondta a Polska című napilapnak.

Fejlesztés

A lengyel tévének nyilatkozva Lavrov békülékenyebbnek mutatkozott. Kijelentette, hogy az ilyen látogatások lehetővé teszik az orosz-lengyel kapcsolatok fejlesztését.

Donald Tusk lengyel kormányfő azt várja a megbeszélésektől, hogy sikerül csökkenteni a feszültséget Varsó és Moszkva között. A találkozók nem csak Lengyelország, hanem az egész Európai Unió számára fontosak – tette hozzá ehhez a kabinetfőnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik