Nagyvilág

Botrányos rendőrségi adatbázis Franciaországban

Politikai botrányt kavart Franciaországban az új rendőrségi adatbázis terve, s a heves közéleti vita, illetve tiltakozás nyomására Nicolas Sarkozy államfő "a szakemberekkel való egyeztetésre szólította" fel belügyminiszterét, amelyet az elnök szerint a "szabadságjogok védelmének megfelelő döntésnek kell követnie".

Ezzel bizonytalanná vált a civil szervezetek tagjairól, szakszervezeti vezetőkről, a gazdasági élet szereplőiről, képviselőkről és egyéb közéleti személyiségekről összegyűjtött információkat tartalmazó, Edvige névre hallgató franciaországi rendőrségi adatbázis sorsa.

A kormányrendelettel július 1-én létrehozott és a politikai rendőrségnek tekintett Közrendészeti Központi Igazgatóság hatáskörébe tartozó, Edvige nevű adatbázis a legapróbb részletekig (a lakcím, telefonszám, email-cím és fizikai leírás mellett a vagyoni helyzetről, egészségi állapotról vagy szexuális beállítódásról is) információkat tartalmazhat bármelyik 13 év feletti állampolgárról.

A társadalmi tiltakozás nyomán azonban az elnöki hivatal kedden este bejelentette: közéleti személyekről nem lesz adatgyűjtés, valamint a megfigyelt szexuális szokásairól és egészségi állapotáról sem készülhet feljegyzés.

A belügyminiszter pedig a legnézettebb tévéhíradó vendégeként ígértet tett: az adatgyűjtés továbbra is 13 éves kortól lesz lehetséges, ha az érintett kiskorú a közrendet megzavaró tevékenységet követett el, de amennyiben a nagykorúvá válásáig nem történik további szabálysértés, a kartotékot megsemmisíti a rendőrség.

A titkosszolgálati adatbázisról szóló rendelet visszavonását követelő petíciót eddig közel 150 ezren írták alá, akik október 16-ra, Edvige, azaz Hedvig napjára tiltakozó nagygyűlést is hirdettek. Közleményük szerint a rendelet visszavonása elengedhetetlen lenne egy parlamenti vita előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik