Nagyvilág

Most életfogytigot kaphat O.J. Simpson

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött O.J. Simpson újabb pere Las Vegasban; a fekete bőrű egykori amerikaifutball-sztárt fegyveres rablással, emberrablással és egyéb erőszakos bűncselekményekkel vádolják - számoltak be keddi amerikai lapok.

Az esküdtek kiválasztása akár egy hétig is eltarthat. A bíró el akarja kerülni, hogy az esküdtek döntését befolyásolja Simpson 1995-ös kettős gyilkossági pere, amelyben az egykori sztárt fölmentették.

El kell felejteni a korábbi pert

Jackie Glass bíró közölte a potenciális esküdtekkel: „ha azt hiszik, hogy most megbüntethetik Simpson urat azért, ami 1995-ben Los Angelesben történt, akkor nem itt van a helyük”.

Mint a Los Angeles Times megjegyezte, az esküdtek válogatását beárnyékolja a 13 évvel ezelőtti ügy. A bíró közölte, nincs szüksége olyan esküdtekre, akik híresek akarnak lenni, könyvet akarnak írni, és tv-szereplésre vágynak.

A bíró nem engedélyezte, hogy Simpson védőügyvédje az esküdtjelölteknek feltegye a kérdést: gyilkosnak tartják-e a volt futballsztárt? Ennek ellenére már kirostáltak 16 személyt, köztük két olyant, aki közölte: nem képesek figyelmen kívül hagyni az egykori pert, amelyben azzal vádolták Simpsont, hogy 1994-ben meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant.

Az esküdtjelölteknek 26 oldalas kérdőívet kell kitölteniük, a bíróság így akarja kiszűrni az elfogult személyeket. Az egyik kérdés így hangzik: “Ugye a mi országunkban nem vonatkoznak eltérő szabályok a hírességekre?”. A jelöltek első 500 fős körét már 250-re leszűkítették; közülük kerül ki a majdani 12 fős esküdtszék.

Trófeákat raboltak

A 61 éves hajdani futballcsillagot azzal vádolják, hogy 2007. szeptember 13-án több társával betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába; az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben sporttrófeák átadását követelték. A trófeák mintegy 100 ezer dollár értéket képviselnek. Simpson azt állítja, nem tudta, hogy társainál fegyver van, és kizárólag olyan értékeket követelt vissza, amelyeket korábban tőle elloptak.

A volt futballsztár ártatlannak vallja magát. Letartóztatását követően, szeptember 19-én 125 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Később Floridában ismét őrizetbe vették a bírósági rendelkezések megszegése miatt; a tilalom ellenére egy közvetítő révén kapcsolatot keresett egy vádlott-társával.

A 12 pontban vádolt O. J. Simpsont és vádlott-társait – ha bűnösnek találják – életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti. A per elején Simpson közölte: hisz az igazságszolgáltatásban, és bizonyos abban, hogy felmentik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik