Nagyvilág

Most életfogytigot kaphat O.J. Simpson

admin
admin

2008. 09. 09. 20:24

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött O.J. Simpson újabb pere Las Vegasban; a fekete bőrű egykori amerikaifutball-sztárt fegyveres rablással, emberrablással és egyéb erőszakos bűncselekményekkel vádolják - számoltak be keddi amerikai lapok.

Az esküdtek kiválasztása akár egy hétig is eltarthat. A bíró el akarja kerülni, hogy az esküdtek döntését befolyásolja Simpson 1995-ös kettős gyilkossági pere, amelyben az egykori sztárt fölmentették.

El kell felejteni a korábbi pert

Jackie Glass bíró közölte a potenciális esküdtekkel: „ha azt hiszik, hogy most megbüntethetik Simpson urat azért, ami 1995-ben Los Angelesben történt, akkor nem itt van a helyük”.

Mint a Los Angeles Times megjegyezte, az esküdtek válogatását beárnyékolja a 13 évvel ezelőtti ügy. A bíró közölte, nincs szüksége olyan esküdtekre, akik híresek akarnak lenni, könyvet akarnak írni, és tv-szereplésre vágynak.

A bíró nem engedélyezte, hogy Simpson védőügyvédje az esküdtjelölteknek feltegye a kérdést: gyilkosnak tartják-e a volt futballsztárt? Ennek ellenére már kirostáltak 16 személyt, köztük két olyant, aki közölte: nem képesek figyelmen kívül hagyni az egykori pert, amelyben azzal vádolták Simpsont, hogy 1994-ben meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant.

Az esküdtjelölteknek 26 oldalas kérdőívet kell kitölteniük, a bíróság így akarja kiszűrni az elfogult személyeket. Az egyik kérdés így hangzik: “Ugye a mi országunkban nem vonatkoznak eltérő szabályok a hírességekre?”. A jelöltek első 500 fős körét már 250-re leszűkítették; közülük kerül ki a majdani 12 fős esküdtszék.

Trófeákat raboltak

A 61 éves hajdani futballcsillagot azzal vádolják, hogy 2007. szeptember 13-án több társával betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába; az ott lakó emléktárgy-kereskedőktől fegyverrel a kezükben sporttrófeák átadását követelték. A trófeák mintegy 100 ezer dollár értéket képviselnek. Simpson azt állítja, nem tudta, hogy társainál fegyver van, és kizárólag olyan értékeket követelt vissza, amelyeket korábban tőle elloptak.

A volt futballsztár ártatlannak vallja magát. Letartóztatását követően, szeptember 19-én 125 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Később Floridában ismét őrizetbe vették a bírósági rendelkezések megszegése miatt; a tilalom ellenére egy közvetítő révén kapcsolatot keresett egy vádlott-társával.

A 12 pontban vádolt O. J. Simpsont és vádlott-társait – ha bűnösnek találják – életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti. A per elején Simpson közölte: hisz az igazságszolgáltatásban, és bizonyos abban, hogy felmentik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.