Nagyvilág

Új radikális frakció a szerb parlamentben

Új frakciót alakított hétfőn a szerb parlamentben Tomislav Nikolic volt radikális vezér, aki két nappal ezelőtt lemondott minden, a pártban és annak parlamenti frakciójában viselt tisztségéről.

A Szerb Radikális Párt (SRS) volt alelnöke azután adta fel tisztségeit – képviselői mandátuma kivételével -, hogy éles ellentétbe került főnökével, a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ülő, háborús bűnösként megvádolt Vojislav Seselj pártelnökkel. A szerb politikai térképet átrendező belharc oka az, hogy Seselj mereven ellenzi Szerbia közeledését az EU-hoz, amit Nikolic bizonyos feltételekkel támogat.

A volt alelnök az EU-tagság előszobájának tekintett stabilizációs és társulási egyezmény elfogadását javasolta a múlt héten az általa vezetett frakció tagjainak, ám Seselj parancsára pártja elnöksége kivonult mögüle, s úgy döntött, hogy a radikálisok – még ezen a héten – a megállapodás ellen szavaznak.

Tomislav Nikolic Előre Szerbia névvel nyolc tagból álló parlamenti csoportot alakított. A szerb törvényhozás belső szabályai szerint három képviselő elegendő egy széles körű lehetőségekkel felruházott frakció létrehozásához, s egy ember több képviselői klubnak is tagja lehet. (A Vajdasági Magyar Szövetség négy belgrádi parlamenti képviselője például saját frakciót alkot, külön vezetővel, egyik tagja pedig a muzulmán bosnyákokkal alkotott három tagú nemzeti kisebbségi frakció elnöke.)

A Szerb Radikális Pártnak 78 képviselője van a 250 tagú szerb parlamentben, s az új frakció megalakításával 8 határolódott most el a Vojislav Seseljt követő többségtől.

Ha valamennyi képviselő betartja a pártfegyelmet, s nem voksol “félre”, akkor a pár napon belüli végszavazáskor 125 biztos támogatója lesz az Európához közeledést szolgáló szerződésnek, amely elfogadásra kerülhet, ha a Tomislav Nikolic vezette nyolctagú frakció is mögé áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik