Nagyvilág

Sarkozy Moszkvában győzködi Medvegyevet

Több uniós vezető oldalán Moszkvába utazott hétfőn Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy meggyőzzék Medvegyev elnököt, teljesítse az orosz csapatok maradéktalan kivonását Grúzia területéről. Majdnem egy hónappal azután, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Sarkozy tető alá hozta az orosz-grúz fegyverszüneti megegyezést, még mindig orosz csapatok állomásoznak mélyen Grúzia területén.

Sarkozy kérni fogja Oroszországot, hogy vonja ki csapatait a két szakadár állam, Dél-Oszétia és Abházia területéről is, melyek függetlenségét két hete ismerte el az orosz állam – írja a CNN honlapján. Grúzia és a nyugati hatalmak határozottan állítják, hogy Oroszország megszegte a fegyverszüneti egyezményben foglaltakat. Az orosz replika szerint azonban a vitatott területeken állomásozó erők csak békefenntartói szerepet töltenek be, és jogosan tartózkodnak állomáshelyükön.

Matthew Chance, a CNN nemzetközi szakértője szerint nehéz látni, hogy mit érhet el Sarkozy, José Manuel Barroso, az EU-tanács elnöke, valamint az EU külügyi főbiztosa, Javier Solana Moszkvában. Sarkozyt már így is sokszor kritizálták, amiért olykor túl megengedő volt a tűzszüneti megállapodás értelmezésében.

A szakértő kiemeli azt is, hogy az unió lassan eléri hatásgyakorlásának határát, mivel önmaga is nagyban függ az orosz energiaforrásoktól. Olajimportjának 30 százaléka, a vásárolt földgáznak pedig a 40 százaléka érkezik az Orosz Föderációból Európába.

Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy körülbelül 1 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott az elmúlt hónapban Grúziának, így óhajtja megőrizni szoros szövetségesét a térségben. Dick Cheney amerikai alelnök keményen kritizálta szombaton az orosz katonai jelenlétet Grúziában, és a civilizáció értékei elleni támadásként aposztrofálta. Az oroszokat hibáztatta egy szuverén állam megszállásáért, civilek legyilkolásáért és menekültek ezreiért is.

„A területi integritásunkat vissza fogjuk állítatni. Ebben biztosabb vagyok, mint bármikor” – mondta Mihail Szaaakasvili grúz elnök, a grúziai televíziónak adott interjúban, továbbá kiemelte, továbbra is számít a nyugati világ hatékony támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik