Nagyvilág

Riadókészültségben várják Ike-ot Havannában

A lehető legmagasabbra emelték a riadókészültséget hétfőn Havannában és a kubai fővárost körülvevő tartományban a komoly pusztítással fenyegető Ike hurrikán közeledése miatt.

A polgári védelem helyi idő szerint 10 (közép-európai szerint 16) órától hirdette meg a legmagasabb fokú készültséget a 2 millió lakosú fővárosra és környékére. Fidel Castro volt kubai elnök közleményben hívta fel a lakosságot, hogy vegye komolyan a figyelmeztetéseket és tartsa be a biztonsági előírásokat.

Így a 14 kubai tartományból már 13-ban maximális a riadó. Csak a nyugati Pinar del Rióban és a különleges közigazgatás alatt álló Ifjúság-szigetén nem vezették be az intézkedést, mert e területeket nem fenyegeti akkora veszély. Viszont utóbbiakat nagy kár érte nemrég a Gustav hurrikán áthaladásakor. Mintegy egymillió (más források szerint másfél millió) lakost telepítettek most ki otthonából a 11 millió lakosú Kubában.

Közben 61-re emelkedett az Ike haiti áldozatainak száma. A főváros, Port-au-Prince közelében fekvő Cabaret faluban 57 ember halálát okozta az árvíz, amelyet az özönvízszerű esőzéssel kísért vihar idézett elő. A szegénységben élő Karib-tengeri országon az elmúlt egy hónapban négy hurrikán vonult át, az újabb halálesetekkel együtt 6-700-ra tehető a négy forgószél halálos áldozatainak a száma.

Az Ike helyi idő szerint vasárnap este érte el Kubát. Jelenleg kettes erősségű az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán, 155 kilométer/órás széllökésekkel, de a következő órákban – amikor rövid időre újra kijut a tenger fölé – a nagyon meleg, 31-32 fokos tengervíz miatt feltehetőleg újra erősödni fog.

Valószínűleg kedd este hagyja el a szigetországot Havannánál, és halad majd tovább a Mexikói-öböl felé. Az Egyesült Államokat Louisiana, vagy Texas államok partjainál érheti el a miami hurrikánfigyelő központ szerint. Az USA legdélibb részének számító Floridai-szigeteken először elrendelték a lakosok kitelepítését, mert arra lehetett számítani, hogy az Ike éppen a 177 kilométer hosszú szigetláncolaton söpör végig, de hétfőn visszavonták ezt az intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik