Nagyvilág

Nem tetszik a választási rendszer a Nagy Románia Pártnak

Az egyéni választókerületes rendszer bevezetésének elhalasztását kezdeményezi a Nagy-Románia Párt (PRM), s bár több más alakulatnak sem kedvez az újfajta rendszer, több politikus szerint nem lehet "visszakozni" már ebben a kérdésben.

A november 30-án esedékes választásokon most először nem pártlistákra adják voksukat a román állampolgárok, hanem egyéni választókerületekben szavaznak az ott induló jelöltekre.

Az egyéni kerületeken alapuló választási rendszer alkalmazását azonban 2012-re javasolja elhalasztani a PRM. Gheorghe Funar szenátor, a magyarellenességéről elhíresült egykori kolozsvári polgármester bejelentette, hogy pártja törvénytervezetet terjesztett elő ezzel kapcsolatban. Úgy véli, hogy szeptember végén a parlamentben – titkos szavazás esetén – a kezdeményezést elfogadják, így a régi választási rendszer maradhatna érvényben a novemberi választásokra.

Corneliu Vadim Tudor PRM-elnök minapi sajtóértekezletén bizonyosnak vette, hogy a kezdeményezést más pártok is megszavazzák a parlamentben.

Az újfajta választási rendszerről az utóbbi időszakban gyakran lehetett – nem hivatalosan – hallani, hogy nyilvánosan minden párt egyetért vele, a valóságban azonban “egyik sem akarja igazán”. A kisebb pártok kifejezetten ellenérdekeltek, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) számára is hátrányos. A felmérések szerint az egyik nagy vesztes a PRM lesz.

“Az egyéni választókerületek bevezetése valamennyi párt számára hátrányos, az új választási rendszerrel való nyílt szembefordulás azonban nagyon népszerűtlen gesztus volna a választók szemében” – írta hétfőn a kolozsvári Szabadság.

Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor a lapnak megállapította: bár a listás választási rendszer előnyösebb az RMDSZ számára, most már nem lenne tanácsos visszakozni a civil társadalom részéről egyébként nagy támogatást élvező egyéni kerületes rendszert illetően. Márton Árpád képviselő elképzelhetetlennek tartja, hogy a PRM-s kezdeményezésről a választásokig hátralevő időben a két ház döntsön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik