Nagyvilág

Az EU nekimegy Szlovákiának

Szlovákia trösztellenes eljárásnak néz elébe az EU-ban, mert az Európai Bizottság kifogásolja azt, amit a postaszolgáltatások részleges "visszamonopolizálásának" tart az országban.

A probléma az úgynevezett hibrid postai szolgáltatásokkal van, vagyis, amikor pénzintézetek, közszolgáltatók nem maguk küldik el küldeményeiket, hanem azok nyomtatásával és továbbításával harmadik felet bíznak meg. Szlovákiában ezt a Slovenská Posta állami cégen keresztül tehetik meg, egy februárban életbe lépett törvény szerint. Korábban az ilyen küldemények továbbításában számos magánszolgáltató is közreműködött.

A Financial Times című brit lap szerint az EU versenyügyi biztosa és a szlovák kormányilletékes a múlt hét végén ugyan tárgyalt a problémáról, de megbeszéléseik nem zárultak eredménnyel, Szlovákia nem tudott megoldást kínálni a Brüsszel által kifogásolt gyakorlatra.

Az EU, illetve végrehajtó bizottságának várható lépése a lap szerint ritkán alkalmazott, de igen erőteljes intézkedés lesz, kötelező erővel a szlovák kormány számára, megerősítve egyúttal az uniós hibrid postai szolgáltatás piacának nyitottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik