Nagyvilág

Ausztriában már lehet szavazni

Három héttel a szeptember 28-i parlamenti választás előtt mozgásba lendült a szavazási gépezet Ausztriában: hétfőn megkezdődött ugyanis a választókártyák, illetve a szavazócédulák kézbesítése, amelyek révén akár már mostantól leadhatók levélben a szavazatok.

A postai úton történő szavazás újdonságnak számít az ausztriai választási rendszerben, eddig ugyanis csak a külföldön tartózkodók számára tartották fenn ezt a lehetőséget. Az idei évtől kezdve azonban – részben német mintára – a választásra jogosultak közül bárki élhet vele.

A választókártyát írásban vagy szóban lehet igényelni szeptember 26-ig, és legkésőbb a választás napjáig kell kitölteni, majd postára adni úgy, hogy az illetékes szavazókörzeti testület a szavazás lezárása után nyolc napon belül megkapja. A szavazócédulák kitöltésével és feladásával azonban nem kell feltétlenül megvárni a voksolás napját, az mostantól kezdve folyamatosan történhet.

Előzetes becslések szerint a postai úton történő voksolás lehetőségével mintegy 400-500 ezren kívánnak majd élni a 6,35 millió ausztriai választó közül. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szeptember végi előrehozott választás végeredménye legkorábban október 6-án válik ismertté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik