Nagyvilág

Sziklaomlás Egyiptomban: a hatóság ellen fordultak

A lakók vasárnap kövekkel dobálták meg a rendőröket, s szidalmazták a katasztrófavédelem illetékeseit, mert a hatóságokat okolják Kairó egyik nyomornegyedében annak a szilaomlásnak a következményeiért, amely szombaton épületeket rombolt le, és a hivatalos adatok szerint 31 ember életét oltotta ki.

A Mansijet Nasszer elővárosra szombaton többtonnás sziklatömbök zúdultak a Mukattam-fennsík széléről. Vasárnap reggel még mindig nem működtek a helyszínre küldött daruk, illetve más műszaki eszközök: a lakosok és a mentőalakulatok tagjai egész éjszaka dolgoztak, kézzel próbálva eltakarítani a lehullott köveket, hogy túlélőket találjanak. Egyes egyiptomi tévéállomások szerint akár ötszáz embert is betemethetett a 60 méteres sávban lezuhant föld- és kőgörgeteg.

A helybeliek már a tragédia után bírálták a mentőalakulatokat, mert szerintük azok nem tettek meg minden lehetségest a romok alatt rekedtek kimentésére. Vasárnap pedig néhányan arra emlékeztettek, hogy a negyed fölé emelkedő magaslaton néhány hete építési munkák kezdődtek. A várható veszélyes következményekre figyelmeztették a hatóságokat. Az illetékesek közölték is, hogy az ipari övezet létesítése miatt mindenkit elköltöztetnek majd, de ezzel be is érték, valójában nem tettek semmit – utalt rá egy 80 éves helyi lakos.

Egy sofőr pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már korábban is történtek omlások, bár ezek csak könnyebb sérüléseket okoztak.

Mások azt állították, hogy az építkezés miatt a negyedet veszélyes övezetnek nyilvánították, de azokat a szálláshelyeket, amelyeket a kitelepítendő lakosság számára létesítettek, egyszerűen eladták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik