Nagyvilág

Orosz útlevelek orosz ukránoknak

Orosz útleveleket állít ki ukrán állampolgároknak a krími orosz konzulátus - állította a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap pénteki számában Volodimir Ohrizko ukrán külügyminiszter.

“Kértük Oroszországot, hogy adjon tájékoztatást az ukrán állampolgároknak kiadott útlevelek számáról, de Moszkva eddig nem adott választ” – mondta Ohrizko. Az ukrán külügyminiszter közölte: aggasztónak tartja Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra irányuló szándékát, hogy megvédelmezze a külföldön élő orosz állampolgárokat. “Nem fogadhatjuk el, hogy ez az érv ürügyként szolgáljon más országok elleni intervencióra” – hangsúlyozta a miniszter.

Oroszország az augusztus eleji dél-oszétiai offenzívája előtt tömegesen orosz útleveleket adott ki a Grúziától való elszakadásra törekvő déloszétoknak.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy lapinterjúban független vizsgálat lefolytatására szólított fel a dél-oszétiai eseményekkel kapcsolatban. “A konfliktus elején még az áldozatok és a rászorulók megsegítése volt az elsődleges cél, de azt is fontos lenne kideríteni, kinek mekkora felelőssége volt abban, hogy a válság fegyveres összeütközéssé fajult” – fejtette ki Steinmeier a Hannoversche Allgemeine Zeitung pénteki számában.

“Ennek felderítése nem megy egyik napról a másikra, sőt talán soha nem is fogjuk megtudni a teljes igazságot” – folytatta. A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség rendelkezik azokkal az intézményekkel, amelyek képesek lennének egy ilyen független vizsgálatot lefolytatni, utalva az ENSZ-re és az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezetre (EBESZ).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik