Nagyvilág

Fico fenyegeti a külföldi befektetőket

Ha nem tetszik, hazamehetnek a Szlovák Gázművek (SPP) külföldi részvényesei - jelentette ki pénteken Robert Fico szlovák kormányfő, aki rendkívüli sajtótájékoztatóján nem titkolt haraggal kelt ki a háztartási gázárak 19,8 százalékos emelését célzó indítvány ellen.

A szlovák Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a közelmúltban a kőolaj árának csökkenésével indokolva akadályozott meg egy 28 százalékos áremelést, mire a szolgáltató csütörtökön újra 20 százalékhoz közeli őszi emelést kérelmezett. Fico erre kijelentette: ha nekik mindegy a szlovákiai háztartások sorsa és a közel 17 milliárdos tiszta nyereséget keveslik, menjenek máshová, a szlovák kormány az egykori eladási áron, a nevetséges 130 milliárd koronáért szívesen visszavásárolja a külföldi kézen levő részvényeket.

“Nincs annál egyszerűbb a világon, mint előteremteni ezt az összeget” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Fico ismét az előző kormányt bírálta, amiért a privatizáció során “katasztrofális könnyelműséggel” elkótyavetyélték az ország stratégiai vállalatait, s ily módon “statisztaszerepre” kárhoztatták az államot.

Noha az SPP részvényeinek 51 százaléka állami tulajdonban van, a részvények 49 százalékát bíró Ruhrgas és a Gaz de France kíméletlen piaci szemlélete Fico szerint több mint meglepő, egyszersmind megengedhetetlen. Mint mondta, mindent elkövet azért, hogy az Árszabályozási Hivatal szegüljön ellene az október elsejétől tervezett áremelésnek.

Igaz – tette hozzá – a döntés joga az Árszabályozási Hivatalé, de Fico abban bízik, hogy ha a hivatal engedélyez is valamilyen mértékű áremelést, az semmiképpen sem lesz a 20 százalékhoz közeli, mert ilyen mértékű emelést a szlovákiai háztartások nem tudnák elviselni. Szlovákiában 2007 első negyede óta változatlan a lakossági földgáz ára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik