Nagyvilág

Cheney Grúziát bátorítja Tblisziben

Oroszország grúziai beavatkozása törvénytelen kísérlet volt a kaukázusi ország határainak megváltoztatására, és emiatt kérdésessé válik, hogy Moszkva megbízható nemzetközi partner-e – mondta Dick Cheney amerikai alelnök Tbilisziben, miután tárgyalt Miheil Szaakasvili grúz elnökkel.

Az amerikai alelnök emlékeztetett: Washington segítette a grúzokat, miután a „rózsás forradalom” révén elnyerték szabadságukat. Most ismét segíti őket, hogy talpra álljanak a szuverén országuk elleni invázió, „egy törvénytelen, egyoldalú kísérlet” után, amely Grúzia határainak erővel történő megváltoztatására irányult, és amelyet egyként elítélt a „szabad világ”.

Cheney leszögezte, hogy Washington teljes mértékben elkötelezett a NATO-tagsági cselekvési tervében (MAP) való grúz részvétel, illetve a kaukázusi ország NATO-tagsága mellett. A NATO az áprilisban tartott bukaresti csúcstalálkozón nem ajánlott fel ugyan Grúziának részvételt a lényegében tagjelölti státust jelentő MAP-ban, de arról biztosította Szaakasvilit, hogy országa előtt nyitva áll a NATO-csatlakozás jövőbeni lehetősége.

Az Egyesült Államok szerdán jelentette be, hogy egymilliárd dolláros segítséget nyújt a kicsi, de stratégiai fontosságú helyen fekvő Grúziának az Oroszországgal vívott háború következményeinek felszámolására. Washington eddig 30 millió dolláros humanitárius segélyt nyújtott Tbiliszinek.
A grúz hadsereg az augusztus 8-ra virradó hajnalon indított támadást, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Dél-Oszétia felett. A grúz erőket az orosz hadsereg masszív ellentámadása meghátrálásra kényszerítette, és az orosz csapatok mélyen behatoltak Grúzia területére.

Szaakasvili arról beszélt, hogy Grúzia békés úton akarja rendezni vitáját két szakadár köztársaságával, Dél-Oszétiával és Abháziával, amelyek függetlenségét Oroszország a múlt héten ismerte el. A grúz elnök felszólította a nemzetek közösségét, hogy ne kövessék az orosz példát. Ugyanakkor leszögezte, hogy Grúzia kész tárgyalni mindenkivel, minden országgal és szomszéddal.

Az amerikai alelnök kedden kezdett körutazást, amelynek első állomása Azerbajdzsán volt. Grúziából még csütörtökön – az ugyancsak NATO-tagságra törekvő – Ukrajnába utazik tovább, majd Olaszországban fejezi be útját. Látogatása minden bizonnyal felbosszantja a Kremlt, amely azzal vádolta a Fehér Házat, hogy Szaakasvili támogatásával csak szítja a feszültséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik