Nagyvilág

Milliárdos segélyt kap Grúzia

Az Egyesült Államok egymilliárd dollárnyi segélyt ad Grúziának az Oroszországgal vívott augusztusi háború okozta károk felszámolására - jelentette be George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter.

Bush szerint az amerikai pénz az orosz hadsereg által megrongált infrastruktúra újjáépítésén és a grúz gazdaság élénkítésén túl a humanitárius segítségnyújtást és a háború által menekvésre kényszerített családok visszatelepítését is szolgálja majd. „Feltett szándékunk segíteni Grúziának ezekben a nehéz időkben” – mondta Rice egy washingtoni sajtóértekezleten. Az egymilliárd dolláros csomag katonai segélyt nem tartalmaz, mert „még nem jött el az ideje” Grúzia katonai támogatásának – tette hozzá.

A kaukázusi ország – volt szovjet köztársaság – az amerikai segélycsomag első, 570 millió dolláros részét még az év végéig megkapja. A többit már a 2009 januárjában hivatalba lépő új amerikai kormánynak kell folyósítania. Mivel mindkét nagy párt támogatja Grúzia segélyezését, Rice bízik benne, hogy Tbiliszi meg fogja kapni a fennmaradó 430 milliót is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik