Nagyvilág

Kilépett a koalícióból az ukrán elnök pártja

A nyugat-barát kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött az ukrán államfőt támogató párt.

A Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) döntése tíz nap múlva lép életbe, és valószínűleg újabb válságba sodorja az országot, ha addig vissza nem vonják. A kilépést a párt 72 parlamenti képviselőjéből 39 szavazta meg.

Az NU-NSZ Julija Timosenko miniszterelnök tömbjével (BJuT) alkotja a koalíciót. A párt arra reagálva döntött így, hogy a törvényhozás kedd este a BJuT és az orosz ellenzék szavazataival jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára megkurtítja a hatalmát. A tervezet parlamenti szavazásáról az NU-NSZ képviselői tiltakozásul kivonultak – jelentette az Ukrainszka Pravda című napilap.

Juscsenko az ukrán néphez intézett tévébeszédében azt mondta, hogy az ukrán parlamentben “politikai és alkotmányellenes puccs kezdődött”. Bejelentette, hogy amennyiben a törvényben megszabott 30 napon belül nem alakul meg az új parlamenti kormánykoalíció, akkor élve alkotmányos jogával feloszlatja a törvényhozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik