Nagyvilág

Megvesztegették a szlovén miniszterelnököt?

Egy finn televízió-műsor szerint megvesztegette a szlovén miniszterelnököt a Patria finn hadiipari cég, hogy megnyerjen egy 135 páncélozott szállító harcjármű állami beszerzésére kiírt, 278 millió euró értékű szlovén pályázatot

Az YLE tévé hétfő esti politikai műsora szerint Janez Jansa szlovén kormányfő is szerepel a megvesztegetési akciók lebonyolításával megbízott Walter Wolf szlovén-osztrák kettős állampolgárságú üzletember kifizetési listáján. Csak egy rejtélyes J látható a listán, nem Jansa neve – hangzott el a műsorban, de bizalmas okmányokra és névtelen forrásokra hivatkozva a szerkesztők állították, hogy ez a betű Janez Jansát jelöli a jegyzékben.

Sokan részesedtek?

Az is elhangzott a szóban forgó műsorban, hogy a Patria összesen 21 millió eurót szánt megvesztegetésekre a szlovén állami megrendelés megszerzése érdekében. Sok más döntéshozó és lobbizó is kapott ebből a kenőpénzből, köztük Karel Erjavec védelmi miniszter közeli munkatársa, Dragan Bavcar dandártábornok – állították a finn tévé műsorkészítői.

A szlovén kormányfői hivatal visszautasította az YLE tévében elhangzott vádat, és bocsánatkérést követelt. Teljesen alaptalannak és képtelennek nevezte a Jansára vonatkozó állítást a finn televízió programigazgatójához, Magnus Berglundhoz intézett üzenetében. A pályázat kiírása után a ljubljanai kormány sem közvetlenül, sem közvetve nem vett részt a kiválasztás folyamatában – áll az üzenetben.

A miniszterelnöki hivatal összefüggésbe hozta a vád felbukkanását a szeptember 21-re kitűzött szlovéniai parlamenti választásokkal. Az üzenet szövegét felolvasták a szlovén közszolgálati televízióban is.

Rács mögött

A finn rendőrség már korábban elfogatóparancsot adott ki Wolf ellen. Heikki Hulkkonen, a Patria páncélozott szállító harcjármű ágazatának igazgatója már május közepe óta letartóztatásban van az üggyel összefüggésben, s eljárás folyik Finnországban a Patria több más jelenlegi és volt csúcsmenedzsere ellen is, köztük az augusztus közepén lemondott elnök-vezérigazgató, Jorma Wiitakorpi ellen.

A cég hetven százalékig a finn állam tulajdonában van. Részvényesei közé tartozik az EADS német-francia-spanyol repülőgépgyártó, űripari és hadiipari cég is. A Patria 2006-ban megnyerte a PSZH-kra vonatkozó szlovén közbeszerzési pályázatot, de a Sistemska Technika szlovén hadiipari cég megtámadta a döntést, és panasza nyomán parlamenti vizsgálat indult az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik