Nagyvilág

Az ukránok fele fél Oroszországtól

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezett ukránok 48,5 százaléka tart attól, hogy Ukrajnában is bekövetkezhet egy olyan konfliktus, mint amilyen Grúzia és Oroszország között kitört.

Az ukrán Stratégiai Kutatóintézet hétfőn ismertetett felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 40,4 százaléka nem fél a grúz-orosz konfliktushoz hasonló esemény megismétlődésétől Ukrajnában, ugyanakkor 47,4 százalék ukrán vonatkozásban is veszélyesnek tartja a Kaukázusban történteket.

A megkérdezettek 57 százaléka úgy vélte, Ukrajna jelenleg képtelen lenne megvédeni magát egy esetleges támadás esetén, míg a válaszadók 28,9 százaléka gondolta azt, hogy erre önállóan is képes lenne.

Nyugatra menekülnének

A felmérésben részt vett ukránok 45,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnának nem szabad elutasítania a NATO-ba való belépést az Oroszországgal fenntartott jószomszédi kapcsolatok kedvéért – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A megkérdezett ukránok relatív többsége, azaz közel 42 százaléka azon a véleményen volt, hogy Ukrajnának egyik felet sem kell támogatnia a grúz-orosz konfliktusban, míg a válaszadók 20 százaléka Grúzia, 18,3 százaléka pedig Oroszország segítését tartotta célszerűnek.

Juscsenko mellett

A felmérésben részt vettek 4 százaléka látná jónak, ha Kijev katonai-műszaki segítséget nyújtana Grúziának, míg 2,9 százalék Oroszország ilyen jellegű támogatását tartaná helyesnek. A vizsgálat szerint az ukrán társadalom összességében helyeselte Viktor Juscsenko elnöknek azt a rendeletét, amellyel kötelezte az orosz felet arra, hogy tájékoztassa az ukrán hatóságokat a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta hajóinak mozgásáról.

A Stratégiai Kutatóintézet a közvélemény-kutatást 2011 személy megkérdezésével végezte augusztus 21. és 26. között Ukrajna egész területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik