Nagyvilág

Lavrov: önvédelem volt a grúziai akció

Oroszország olyan államként tért vissza a nemzetközi porondra, amely ki tud állni polgáraiért, és a grúz agresszióra adott válaszával mintegy a reagálás etalonját határozta meg, amely összhangban áll a nemzetközi joggal, s ezen belül az önvédelemhez való joggal - jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter a Tudás napja alkalmából a külügyminisztériumhoz tartozó Nemzetközi Kapcsolatok Főiskoláján mondott beszédet, folytatva az orosz vezetőknek az EU hétfői rendkívüli csúcsa előtti diplomáciai offenzíváját.

Kijelentette: Oroszország arra számít, hogy az EU-csúcs Európa alapvető érdekeinek figyelembevételével dönt, azért is, mert sok tagállam érti a Kaukázusban történteket.
Elsősorban a grúziai fellépésről érvelve hangsúlyozta: Oroszországot be kell vonni a közös európai biztonsági rendszer kiépítésébe, s Moszkva mindaddig tárgyal Washingtonnal, amíg a leghalványabb reményt látja a kölcsönös megértésre.

„Oroszországnak Grúzia békére kényszerítésével egy célja volt: biztosítani, hogy a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió ne ismétlődhessen meg. Nem vezetett eredményre sem a sokoldalú diplomáciai erőfeszítés, sem az orosz-amerikai együttműködés, amelyet az utóbbi években Tbiliszi visszafogására igyekeztünk felhasználni. A Grúziának nyújtott amerikai katonai segítség nem megfékezte, hanem éppen ösztönözte a kalandra a felelőtlen és kiszámíthatatlan rezsimet” – érvelt.
Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett: a Grúziának nyújtott amerikai támogatás folytatása történelmi léptékű hibává válhat, ha Washington és szövetségesei nem a saját és a grúz nép, hanem Miheil Szaakasvili rezsimjének érdekeit választják, és fegyverszállítási embargót sürgetett Grúzia ellen mindaddig, amíg ott a jelenlegi vezetés van hatalmon.
Hozzátette: Oroszország továbbra is mindent elkövet a békés dél-oszétiai lakosok meggyilkolásáért felelős személyek megbüntetése érdekében.

Lavrov kijelentette: Oroszországot be kell vonni a közös európai biztonsági rendszer kialakításába, mert az erről folyó ésszerű párbeszéd híján Moszkva „kénytelen lesz önállóan lépni”, természetesen az ésszerű mérték és a nemzetközi jog elvei alapján. Oroszország megvédi nemzeti érdekeit és polgárait, de nem hagyja magát bevonni nemzetközi konfliktusokba – mondta.

„Oroszország mindaddig tárgyal az Egyesült Államokkal, amíg a leghalványabb reményt látja a kölcsönös megértésre, de az amerikai partnereknek meg kell érteniük, hogy a világ két vezető hatalma közötti kapcsolatok csakis a kölcsönösség és a teljes őszinteség talaján állhatnak” – mondta. Úgy véli, az amerikai elnökválasztási kampányban egészséges hangok is hallhatók arról, hogy meg kell őrizni az ellenőrzést a stratégiai támadó fegyverek felett, s a valóságon, nem pedig az ideológiai fantáziákon alapuló, pragmatikus megközelítéssel össze lehet állítani a tárgyalások pozitív napirendjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik