Nagyvilág

John McCain is a hurrikán áldozata lesz?

A Gusztáv hurrikán közeledtével nemcsak Louisiana állam lakosai keresik kétségbeesetten a kiutat. A Republikánus Párt konvencióját, amelyet az előzetes tervek alapján hétfőn tartottak volna, a katasztrófára való tekintettel részben elhalasztották. Szakértők szerint McCain legfőbb célja elkerülni, hogy egybemossák a jelenlegi vezetéssel, az amerikai állampolgárok emlékezetében ugyanis élénken él még a 3 évvel ezelőtti Katrina hurrikán rombolása, valamint az azt követő impotens kormányzati intézkedések.

A Bush-adminisztráció népszerűségét nem is annyira az iraki háború, mint a belügyekben kivilágló döntésképtelenség taszította a mélybe. Ekkor változott meg határozottan az elnöknek és embereinek megítélése negatív irányban. Bush a katasztrófa idején éppen texasi birtokán pengette a húrokat gitárján, másnap pedig a programtervet követve Kaliforniába utazott és mindössze 5 nappal a tragédia után repült el New Orleans felett elnöki helikopterével.

A Katrina hurrikán emléke kísért

A városban élő nagyszámú fekete lakosság pedig faji megkülönböztetésként élte meg az intézkedések késlekedését. A város fekete polgármestere, Ray Nagin szinte dühöngve követelte az elmaradt segítséget, Kanye West, Grammy-díjas rapper pedig élőadásban mondta a kamerába: „George Busht nem érdeklik a feketék”.

A republikánusok is jól emlékeznek az eseményekre, így John McCain, elnökjelölt aspiráns és tanácsadói vasárnap úgy döntöttek, a hétfői konvenció programjának nagy része elmarad. George W. Bush és Dick Cheney is bejelentette távolmaradását, beszédeiket kivetítőn láthatják majd a helyszínen lévők. Ez az első alkalom, hogy republikánus vagy demokrata konvenció természeti katasztrófa miatt elmarad, módosul – írja Ewen MacAskill a Guardian című brit napilap honlapján.

„Helytelen volna egy közeledő katasztrófa vagy legalábbis hatalmas megpróbáltatások idején díszes ünnepséget rendezni’ – nyilatkozta McCain vasárnap a Fox News csatornának. A republikánusoknak amúgy is különösen érzékeny pontja a hurrikán és a nemzeti katasztrófa. George Bush három évvel ezelőtti megkésett intézkedései, zavartsága, az improvizáció képességének teljes hiánya jelentős hatással lehet még a mostani elnökválasztásokra is, főleg, hogy Bush is meghívott szónok volt a konvenció alkalmából – vélik szakértők.

McCain éles helyzetben bizonyíthat

McCain legfőbb célja elkerülni, hogy egybemossák a jelenlegi vezetéssel – írja a Reuters. „Minden okom megvan feltételezni, hogy a Katrina idején elkövetett hibák nem fognak megismétlődni” – hangsúlyozta egy hurrikánok előrejelzésével foglalkozó intézményből nyilatkozva vasárnap. Amennyiben a helyzet valóban rosszra fordul, elképzelhető, hogy McCain az öbölből, New Orleans közeléből, St. Louisból fog élő adásban beszédet intézni a konvencióhoz.

Amennyiben Gusztáv pusztító körútja elhúzódik a térségben, szóba jöhet akár a teljes elnökjelölési rituálé elhalasztása is. Természetesen McCain jelölésére mindenképp sort kell kerítenie a konvenciónak ahhoz, hogy hivatalosan is ő váljon a republikánusok elnökjelöltjévé és így induljon a november 4-én kezdődő választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik