Külföld

Az EU felszólítja az oroszokat, hogy ne szigeteljék el magukat

admin
admin

2008. 09. 01. 16:05

Az Európai Unió arra kívánja felszólítani Oroszországot a grúziai válság kapcsán, hogy ne szigetelje el önmagát Európától - derül ki az unió hétfői brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadandó nyilatkozattervezet szövegéből.

A tanácskozásról kiszivárogtatott tervezet szerint az EU a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősíti a Grúzia elleni orosz inváziót, és úgy fogalmaz, hogy útkereszteződéshez érkezett Európa és Oroszország viszonya.

“Oroszországtól olyan, felelősségteljes magatartást várunk, amely összhangban van az általa vállalt valamennyi kötelezettséggel” – áll a szövegben.

A Nyugat szerint Moszkva mindeddig nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségvállalását, hogy kivonja összes katonáját az Abházián és Dél-Oszétián kívüli grúz területekről.

Ami a jövő kilátásait illeti, az EU figyelmesen fogja elemezni Oroszországgal való viszonyának különböző dimenzióit – olvasható a tervezetben.

Arról nincs szó a szövegben, hogy megszakítanák az EU-orosz partnerségi megállapodásról idén nyáron éppen csak megkezdett tárgyalásokat, de a zárt ajtók mögötti csúcstalálkozón a lengyelek a novemberre tervezett EU-orosz csúcs lemondását kívánták javasolni – vált ismeretessé egy lengyel dokumentumból.

Alexander Stubb finn külügyminiszter közölte újságírókkal, hogy Helsinki – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként – azt javasolja, a nemzetközi közösség nevezzen ki kaukázusi ügyekben eljáró főmegbízottat. E főmegbízott munkatársi gárdáját finn elképzelés szerint az EU, az EBESZ, az Egyesült Államok, az ENSZ, valamint Oroszország adhatná.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.