Külföld

Esély Ciprus újraegyesítésére

admin
admin

2008. 09. 01. 17:45

A ciprusi görög és török vezetők történelmi jelentőségű tárgyalásokat kezdenek szerdán a sziget újraegyesítéséről, a térséget ismerő diplomaták pedig azon a véleményen vannak, hogy hosszú évtizedek óta nem kínálkozott ilyen esély a Törökország európai uniós törekvéseit is akadályozó ciprusi vita rendezésére.

Közvetítők hada próbálkozott eddig hasztalanul a ciprusi viszály rendezésével. Noha mind a ciprusi görög, mind a török fél elviekben egyetértett a sziget újraegyesítésében, annak mikéntjében megmaradtak a mély ellentétek.

A két szigetrész élén azonban most mérsékelt vezetők állnak (a ciprusi török közösséget Mehmet Ali Talat vezeti, a görögöket pedig idén február óta Dimítrisz Hrisztofiasz vezeti, aki az újraegyesítési tárgyalások előmozdításának ígéretével nyerte meg a választásokat).

A szerdán kezdődő közvetlen tárgyalásokon részt vesz Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszter, akit júliusban lett az ENSZ ciprusi megbízottja.

A török hadsereg 1974-ben katonai erővel megszállta a sziget északi részét, válaszul arra, hogy görög nacionalisták Athén támogatásával puccsot kíséreltek meg Ciprus Görögországhoz csatolásának szándékával. Az újraegyesítési törekvések legutóbb 2004-ben jutottak holtpontra, amikor a ciprusi görögök népszavazáson elvetették az ENSZ újraegyesítési tervét.

Hrisztofiasz és Talat márciusban egyezett meg abban, hogy az ENSZ égisze alatt újraindítják a tárgyalásokat. Mehmet Ali Talat a minap abbéli reményét fejezte ki, hogy még idén megszülethet a megállapodás a több mint három évtizede etnikailag megosztott földközi-tengeri szigetország újraegyesítéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.