Nagyvilág

Megkezdték New Orleans kiürítését

Elrendelte a Mexikói-öböl partján fekvő New Orleans kiürítését szombaton a város polgármestere, Ray Nagin a Gustav hurrikán közeledte miatt.

A kiürítési terv szerint először – helyi idő szerint vasárnap reggel nyolctól – a nyugati, majd – déltől – a Mississippi folyó keleti partján elterülő városrész lakóinak kell elhagyniuk otthonaikat. Becslések szerint már azelőtt, hogy New Orleansban kihirdették a kötelező kiürítést, egymillió ember indult útnak a térségből.

Számos sérültet és jelentős anyagi kárt hátrahagyva vonult át szombaton éjjel a Gustav hurrikán “szeme” Isla de la Juventud kubai sziget felett, mielőtt a szigetországot elhagyva a Mexikói-öböl fölött folytatta útját.

A Saffir-Simpson skálán a 4-es fokozatba sorolt forgószél Kuba partjaihoz érve érte el eddigi legnagyobb erejét, de halálos áldozatot nem követelt az első hírek szerint. A szigetek felett némileg veszített erejéből, de az előrejelzések szerint a legveszélyesebb, az 5-ös fokozatot is elérheti, mire a hét elején megközelíti a Mexikói-öböl egyesült államokbeli partvidékét.
Isla de la Juventudon az óránként 185-240 kilométeres sebességű szél sok településen letépte a házak tetejét, fákat döntött ki. A hurrikánt kísérő heves eső felgyűlt és több helyen víz árasztotta el az utcákat.

A Gustav ezután áthaladt az Isla de la Juventudtól száz kilométerre északra fekvő Kuba sziget nyugati csücske, Pinar del Rio tartomány felett, majd kiért a Mexikói-öböl fölé. Kubai illetékesek arról számoltak be, hogy a vihar “jelentős károkat” okozott Isla de la Juventudon és Pinar del Rióban.
A hivatalos tájékoztatás szerint 250 ezer embert telepítettek ki a hurrikán elől az ország nyugati részén, többek között Havanna rosszabb állapotban lévő épületeiből és az alacsonyabban fekvő városrészekből.

Az előrejelzések szerint hétfő délután érheti el a hurrikán az Egyesült Államok partjait, valahol Texas keleti része és Mississippi állam nyugati része között. A Gustav 185-240 kilométeres óránkénti sebességű szelekkel, 4. fokozatú hurrikánként ért Kuba fölé, de a meleg vizű öböl felett a legmagasabb, 5. fokozatot is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik