Nagyvilág

Kínai rendőrök megöltek hat ujgur gyanúsítottak

Hat embert öltek meg a kínai rendőrök az ország nyugati Hszincsiang-ujgur autonóm területén, az áldozatokat azzal gyanúsították hogy részt vettek a pekingi olimpia idején történt erőszakcselekményekben - jelentette vasárnap az Új Kína hivatalos hírügynökség.

A kínai rendőrség péntek este indított hajtóvadászatot kilenc ember ellen azzal a gyanúval, hogy részt vettek a pekingi olimpia napjaiban kirobbant, 33 halálos áldozatot követelő erőszakkampányban, amely árnyékot vethetett a sporteseményre. A rendőrök Kasgár városa mellett, egy kukoricaföldön csaptak össze a késekkel felfegyverzett gyanúsítottakkal. A biztonságiak lelőttek hat gyanúsítottak, hármat megsebesítettek, illetve megsebesült egy rendőr is.

Dilxat Raxit, a németországi székhellyel működő Ujgur Világkongresszus szóvivője viszont azt állította, hogy a gyanúsítottak nem tanúsítottak ellenállást, rendőri felszólításra megadták magukat, ennek ellenére a biztonságiak a kioltották az életüket.

Az olimpia idején, illetve közvetlenül azelőtt három halálos kimenetelű támadás történt a jobbára ujgurok lakta Hszincsiangban. Olyan videofelvételek jelentek meg továbbá az interneten, amelyeken ismeretlenek fenyegetőztek, hogy merényleteket követnek el olimpiai helyszíneken. A kínai hatóságok ezeket az eseteket is ujgur szélsőségesek számlájára írták. A kínai vezetők régóta hangoztatják, hogy a térség többségi ujgur lakosságának szélsőséges elemei iszlamista szakadár mozgalommá szerveződtek az olajban és földgázban gazdag Hszincsiangban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik