Nagyvilág

Félholdas kólával kezdődik a ramadán

Félhold-csillagos csomagolású Coca-Cola, étvágycsökkentő tapasz, Koránt tartalmazó Nokia, popslágerek helyett kandikamerás műsorok – többek között ilyen újdonságok várnak arra a több mint egy milliárd muszlimra, akik szeptember 1-től egy hónapon át ünneplik a ramadánt.

Hétfőn kezdetét veszi a szeptember végéig tartó iszlám böjti hónap, amikor a hívők napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek magukhoz ételt és italt, és tartózkodniuk kell az élvezetektől (dohányzás, nemi élet) is. Ahogy a jelentős keresztény ünnepekre (karácsony, húsvét) egyből ráugranak a nagyvállalatok, és arra időzítik marketingkampányukat, úgy a Közel-Keleten sincs ez másképp a ramadán alatt.

Ramadán-dizájn

Félholdas kólával kezdődik a ramadán 1

A Coca-Cola idén úgy döntött, hogy kiveszi a részét a muszlim világban folyó ünneplésből, és a ramadán idejére egyedi csomagolással rukkolt elő. A cég – hivatalos közleménye szerint – a ramadán-reklámkampánnyal a globalizálódó világban az iszlám értékek hangsúlyozását támogatja. Elsősorban Törökországban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Indonéziában, Marokkóban és Tunéziában a böjti hónap idejére az iszlám szimbólumaival (félholddal és csillaggal) díszített dobozos kólákat dob a piacra.

A marketing- és dizájnötletekre az üditőitalgyártó és – forgalmazó cég – a neves ATTIK irodát kérte fel, amely a 2010-es dél-afrikai foci-vb és a 2008-as karácsony Coca-Cola-termékeinek egyedi csomagolását is intézi. A Coca-Cola azonban a muszlim alkalmazottakról sem feledkezik meg: halal ételt (iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített ételeket) is elérhetővé tesz a vállalati étkezdékben, valamint imádkozásra alkalmas helyiséget is biztosít a számukra.

Korán a mobilban

Tavaly a Nokia egy kifejezetten a muszlimoknak szánt készülékkel, a Nokia N73-as szériájának különleges (Ramadan Special Edition nevű) változatának – amely még tájolót is tartalmazott – a kiadását időzítette a ramadán idejére. Az idei böjti hónapra a mobilóriás azonban nem egy újabb speciális készüléket kínál az iszlám világban, hanem egy mikroszájtot (Nokia Ramadan Microsite) a Nokiát használó muszlimoknak.

Az újdonsült honlapról ingyen lehet letölteni a ramadánjellegű szolgáltatásokat, mint például a Korán teljes szövegét, a napi ötszöri imára és a ramadán étkezésekre (a böjttörő étkezés /iftár/ és a napfelkelte előtti utolsó falatozás /szuhur/) figyelmeztető hangjelzéseket, a ramadán hónapra vonatkozó szokásokat, valamint szent helyeket ábrázoló képeket. Ezenkívül olyan hasznos alkalmazásokhoz is hozzájuthatnak a hívők a Nokia mikroszájtjáról, mint a ramadánjellegű mobil háttérképernyők, mobilkészülékre SMS/MMS formájában küldhető képeslapok és csengőhangok.

Készülődés a böjttörő étkezésre, az iftárra (fotó: MTI)

Készülődés a böjttörő étkezésre, az iftárra (fotó: MTI)

Cenzúra a zenecsatornán

Az MTV Arabia, a nemzetközi zenecsatorna 2007 novemberében indult közel-keleti változata bejelentette, hogy a böjti hónap alatt nem játszik videoklippeket. A csatorna vezetője ugyanis egy hónapra száműzte a legújabb arab és nemzetközi slágereket a képernyőről, így őrizve meg a ramadán hónap szentségét és ösztönözve a családdal való több időtöltést és a lelki felfrissülést. A fiatalok körében kedvelt tévécsatorna a videoklippek helyett csak kulturális műsorokat, átejtős kandikamerás valóságshow-kat (Room 401, Scare Tactics, Punk’D, Akher Takka), valamint celebekről szóló híreket (pl. Hogan Knows Best című műsorban a pankrátorsztár, Hulk Hogan mindennapjait követheti végig a néző) fog adni.

Tapaszt is bevetnek

Törökországban egyes hívők a Diet Patch nevű étvágycsökkentő tapasszal próbálják megkönnyíteni a böjtölés mindennapjait. Többen megkérdőjelezték a segédeszköz használatának szabályosságát, hiszen a ramadán célja a szegényekkel való együttérzés. A török imámok azonban nem találtak benne semmi kivetnivalót, mondván a tapasz használóit is ugyanaz a szándék vezérli, mint a fogyasztótapasz nélkül böjtölőket: a testi szükségletek kordában tartása és a testük „megfegyelmezése”. Egyébként a fogyasztótapasz – amely természetes növényi hatóanyagokat tartalmaz – összetevői a bőrön át felszívódnak, és nemcsak gyorsítják a zsírégetést, hanem csökkentik az étvágyat is.

29 napos böjt

A ramadán havi böjtölés az iszlám vallás öt „pillére” (azaz a hitvallás, a napi ötszöri ima, a böjt, a mekkai zarándoklat és a szegények számára való alamizsnaadás) közül a harmadik. A hónap 29 napja alatt az igazhívő muszlimnak (kivéve a betegeknek, az utazóknak, a kisgyermekeknek, a várandós és szoptató nőknek) napkeltétől napnyugtáig tilos ennie, innia, dohányoznia (azaz cigarettáznia vagy vízipipázni) és szexuális életet élnie. A böjt legfőbb célja az, hogy a hívő bebizonyíthassa Allah előtt, hogy önfegyelemmel és csupán lelkének „táplálásával” felül tud kerekedni a testi vágyakon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik