Nagyvilág

Moszkva és Berlin összefog

Moszkva és Berlin enyhítené az európai feszültséget Grúzia kapcsán - ezt a közös álláspontot fogalmazta meg szombati telefonbeszélgetése során Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium szerint az eszmecserére a német fél kezdeményezésére került sor, s azon a szeptember 1-jén esedékes EU-csúccsal összefüggésben megvitatták az EU-orosz együttműködés kérdéseit. Egyebek között tekintettel az orosz és a francia elnök által augusztus 12-én egyezetett hat rendezési alapelvre a grúz-déloszét és a grúz-abház konfliktusban.

Megvizsgálták annak lehetőségét is, hogy az Európai Unió képviselői bekapcsolódjanak azoknak a vállalt kötelezettségek teljesítésének megfigyelésébe, amelyek célja megakadályozni a harci cselekmények és provokációk kiújulását a Dél-Oszétia és Abházia körüli biztonsági zónákban.

Az orosz külügyi tárca szerint Oroszországnak és Németországnak az a véleménye, hogy a Grúzia körül most kialakult helyzetet nem szabad felhasználni a feszültség szítására Európában.

“A felek egyetértettek abban: meg kell akadályozni, hogy a Grúzia körül augusztus 8-át követően kialakult helyzetet a feszültség szítására használják fel Európában azzal, hogy a posztszovjet térségben más országokkal szembeni, nem létező fenyegetésekről terjesztenek spekulációkat” – fogalmaztak a moszkvai külügyminisztériumban.

Steinmeier német külügyminiszter már pénteken szkeptikusan nyilatkozott arról az elgondolásról, hogy az Európai Uniónak szankciókat kellene alkalmaznia Oroszország ellen a grúziai válság miatt. “Ilyen súlyos helyzetben meg kell őriznünk a józan eszünket. Oroszország továbbra is az EU szomszédja marad, érdekünkben áll, hogy visszatérjünk a normális viszonyhoz” – hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik