Nagyvilág

Medvegyev megfigyelőket kér

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint az európai kormányok több megfigyelőt küldhetnének Grúziába.

Az orosz elnök arra szólított fel, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) telepítsen további megfigyelőket a biztonsági övezetbe és valósuljon meg a grúziai kormány lépéseinek pártatlan megfigyelése is.

A Kreml sajtószolgálata szombaton azután tett közzé közleményt Medvegyev állásfoglalásáról, hogy az orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Gordon Brown brit kormányfővel a kaukázusi válságról, az orosz csapatok grúziai beavatkozásáról.

Az elnöki sajtószolgálat beszámolója szerint Medvegyev hangsúlyozta Brownnak, hogy az orosz és a francia elnök által a kaukázusi rendezésről kötött megállapodás hat alapelvét “Oroszország maradéktalanul teljesíti, s azok semmit sem veszítettek jelentőségükből. Az orosz fél nemcsak támogatja, hanem szorgalmazza is újabb EBESZ-megfigyelők telepítését a biztonsági övezetbe és a jelenlegi grúziai vezetés tevékenysége pártatlan nemzetközi megfigyelésének megszervezését, s e tekintetben számít az EU-val, más nemzetközi szervezetekkel, illetve egyes országokkal való konstruktív párbeszéd fenntartására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik