Nagyvilág

Gustav Kuba felé tart

A Gustav névre elkeresztelt hurrikán Kuba felé közeledik, miközben egyre nagyobb erőre kap, és elérheti a 4-es fokozatot is - jelentette szombaton a kubai meteorológiai intézet.

A vihar helyi idő szerint reggel hatkor 185 kilométeres óránkénti sebességgel pörgött a központja körül, amely 190 kilométerre járt az Isla de la Juventud szigettől délre, és óránként 19 kilométeres sebességgel haladt északnyugat felé. A hurrikán átmérője 520 kilométer. A legfrissebb figyelmeztetés szerint ezt az irányt fogja tartani a következő 12-24 órában.

Mire szombaton este vagy vasárnap eléri Kuba szigetének nyugati végét, a forgószél sebessége előre láthatólag már több mint 200 kilométeres lesz. Várhatóan valahol Havanna és Pinar del Río tartomány nyugati pereme között éri el a szárazföldet. Ezen a területen 2,2 millió lakos él. A hatóságok máris tízezreket, köztük külföldi turistákat evakuáltak elővigyázatosságból. Szüneteltetik a vonat- és buszjáratokat, valamint a légi és tengeri közlekedést.

A hurrikánt helyenként felhőszakadás és áradások kísérik. A Gustav eddig 85 halálos áldozatot szedett a karibi térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik