Nagyvilág

Az USA újraértékeli kapcsolatait Oroszországgal

Az Egyesült Államok újraértékeli kapcsolatait Oroszországgal a grúziai válság miatt - közölte a washingtoni Fehér Ház csütörtökön.

“Oroszországgal való viszonyunk újraértékelése folyik (…) ezt nemzetközi partnereinkkel összhangban tesszük” – mondta Dana Perino szóvivő. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen büntetőintézkedések képzelhetők el, kijelentette: egyelőre korai arról beszélni, hogy az Egyesült Államok szankciókat fontolgatna Oroszország ellen. Egyes értesülések szerint Washington felmondhat egy atomenergia-termelési kétoldalú együttműködési megállapodást.

Vezető amerikai exportvállalatok azonban állítólag nyomást gyakorolnak a Bush-adminisztrációra: ne siesse el az Oroszország elleni fellépést, és ne cselekedjen egyoldalúan. Érvelésük szerint meglehetősen szűk a nyugati államok mozgástere a kiterjedt üzleti, gazdasági és energiaipari kapcsolatok miatt.

A szóban forgó atomenergetikai megállapodást – amelynek felmondását Washingtonban fontolgatják – a két fél idén májusban kötötte. A hidegháborús korlátozásokat eltörölve megnyitnák az oroszok előtt a felfutóban levő amerikai nukleáris piacot, az amerikai cégek pedig hozzáférhetnének Oroszország jelentős uránmezőihez. “Egyelőre nincs mit bejelenteni, de azt tudom, hogy erről egyeztetések zajlanak” – erősítette meg Dana Perino.

Az amerikai exportvállalatoknak tavaly 26,7 milliárd dolláros hasznuk származott az orosz-amerikai kereskedelemből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik