Nagyvilág

Az oroszok ballisztikus rakétákkal kísérleteznek

Oroszország kísérletet hajtott végre csütörtökön egy esetleges ellenséges rakétavédelmi pajzsot áttörni képes RSZ-12M Topol rakétával - jelentette be az orosz hadászati rakétaerők parancsnoksága és a moszkvai védelmi minisztérium.
A NATO közben visszautasította azt az orosz vádat, hogy a grúziai válság miatt erősítené jelenlétét a Fekete-tengeren.

Az ország északnyugati részén fekvő pleszecki űrrepülőtérről indították a hadászati rakétaerők alakulatai a háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú, 10 ezer kilométeres hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétát. A hivatalos közlések szerint a rakéta „nagy pontossággal” eltalálta a kamcsatkai Kura rakétalőtéren kijelölt célt. E hivatalos bejelentések szerint rutinjellegű gyakorlatról van szó, hiszen a Topol típusú rakéták 1988 óta hadrendben vannak.

Az utóbbi hónapokban Oroszország több kísérletet is végzett több robbanófejjel felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Nyugati megfigyelők összefüggésbe hozzák a gyakori kísérleteket az Egyesült Államoknak azzal a tervével, hogy Közép-Európába (Csehországba és Lengyelországba) telepíti globális rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit.

Brüsszelben kiadott közleményében a szövetség ismét leszögezte, hogy a múlt héten a tengerre küldött hadihajói csupán egy régen tervezett hadgyakorlatot végeznek, illetve NATO-tagországok (Bulgária és Románia) kikötőit keresik fel.

Az öt hajó jelenlétének csak az az indoka, hogy a szövetség szeretné minél magasabb szinten tartani a különböző tagországokhoz és hadseregtípusokhoz tartozó erők együttes alkalmazhatóságát, azaz interoperabilitását – derül ki Pim Bedet altengernagy közleményéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik