Külföld

A Pentagon fölfegyverzi Grúziát?

admin
admin

2008. 08. 27. 21:27

Az Egyesült Államok katonai segélynyújtást fontolgat Grúziának - ezt Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője jelezte szerdán.

“Egy idő múlva meg fogjuk vizsgálni, mire lehet szükség a grúz hadsereg újjáépítéséhez” – közölte a szóvivő, hangsúlyozva, hogy “ebben a pillanatban az Egyesült Államok hadseregének az a feladata, hogy humanitárius segélyt nyújtson”.

Kényes kérdés

Az amerikai döntéshozók azt a kényes kérdést mérlegelik: miként lehet újjáteremteni a szétzúzott grúz fegyveres erőket úgy, hogy ez ne váltson ki orosz ellenreakciót, s ne vezessen közvetlen összeütközéshez Washington és Moszkva között.

Miközben Grúzia egyes részein még orosz harckocsik és csapatok állomásoznak, vezető amerikai tisztviselők nyíltan tudatták: Washington idővel katonai úton is segíteni fogja a Nyugat-barát kaukázusi köztársaságot, amely az Egyesült Államok állhatatos szövetségese a terrorizmus elleni háborúban, és NATO-tagságra pályázik.

John Craddock tábornok, a NATO egyesített európai erőinek főparancsnoka tbiliszi látogatásakor a napokban feltételes módban megemlítette, hogy Washington a jövőben katonai segítséget nyújthatna Grúziának. A Pentagon nevében nyilatkozók azonban egyelőre nem erőltetik ezt a kérdést, ehelyett a grúziai humanitárius segélyakcióra helyezik a hangsúlyt.

Washingtoni források szerint a grúz kormány még nem folyamodott katonai segítségért az Egyesült Államokhoz. Egy tisztviselő azonban kiszivárogtatta: amerikai és grúz illetékesek már megkezdték az egyeztetést a grúz hadsereg szükségleteiről, és az amerikai fél arra vár, hogy a grúzok felmérjék az orosz támadás által okozott károkat.

Stingereket javasolnak

A Pentagonnak 130 kiképző tisztje dolgozott Grúziában az augusztus 8-i orosz támadás előtt; a grúz fegyveres erőket készítették fel lázadók elleni, iraki műveletekre. Washingtonban állítólag szenvedélyes vita folyik arról, mit tehet az Egyesült Államok annak érdekében, hogy Grúzia és kicsiny, 30 ezer aktív tagot számláló hadserege képes legyen megvédeni magát egy esetleges újabb orosz akcióval szemben.

Egyes befolyásos szakértők és politikusok azt szorgalmazzák, hogy az Egyesült Államok lássa el korszerű Stinger légvédelmi rakétarendszerekkel Grúziát az orosz veszély elhárítására. Így foglalt állást Joseph Lieberman és Lindsey Graham szenátor is a The Wall Street Journal előző napi számában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.