Nagyvilág

Obama elszigetelné Oroszországot

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje minden korábbinál keményebb hangnemet használva kijelentette: az Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét elismerő Oroszország nemzetközi elszigeteltségét fokozni kell.

“Elítélem Oroszország döntését Abházia és Dél-Oszétia független államokként történő elismeréséről, és felhívok minden államot a világon, hogy semmilyen módon ne legitimálják ezt a lépést” – közölte Obama, aki csütörtökön válik hivatalosan a Demokrata Párt elnökjelöltjévé.

Az illinois-i szenátor szerint az Egyesült Államoknak kezdeményeznie kellene az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülését a moszkvai döntés elítélésére. Az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell játszania Oroszország további nemzetközi elszigetelésében – jelentette ki Obama. Ha Oroszország a továbbiakban is megsérti a nemzetközi közösség normáit és gyakorlatát, az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek “minden kapcsolatot felül kell vizsgálniuk Oroszországgal” – hangsúlyozta.

Obama szokatlanul erélyes állásfoglalásában nyilvánvalóan szerepet játszik, hogy a grúziai válság az amerikai elnökválasztás egyik vezető témájává vált. Hétfőn Grúziába utazott Cindy McCain, az amerikai Republikánus Párt valószínű elnökjelöltjének felesége; találkozik Miheil Szaakasvili elnökkel és sebesült grúz katonákkal. John McCain szenátor már több ízben kemény szavakkal ítélte el az orosz katonai behatolást grúz területre, kampánytörzse pedig bírálta Obamát, amiért nem foglalt állást kellő határozottsággal az orosz harckocsik bevonulásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik