Nagyvilág

Michelle Obama: a világ nem elég jó

Az amerikai Demokrata Párt Denverben tartott rendezvényének első napja az Egy nemzet címet viselte. Michelle Obama és Edward Kennedy beszédei kivételes eseménynek számítanak, és elemi erővel hatottak, a műsor többi része eseménytelen és unalmas volt.

Az első nap vezérszónoka Michelle Obama, a leendő elnökjelölt, Barack Obama neje volt. „Mindannyiunkat összeköt egy meggyőződés, hogy a világ nem elég jó úgy, ahogy van. Kötelességünk, hogy harcoljunk azért, hogy olyanná váljon, amilyennek lennie kéne” – kezdte beszédét az Obama család kősziklájaként is számon tartott Michelle. Majd elmondta, ez az a közös cél az, ami összeköti a szíveket, és közös utat jelöl ki számukra, és ez az út vezette ma erre a helyre az embereket.

„Egy feleségként jöttem ide, aki szereti a férjét, és meg van győződve, hogy rendkívüli elnök lesz belőle, (…) anyaként jöttem ide, lányaim sorsát szívem legmélyén viselem, (…) az ő jövőjük, mindannyiunk gyerekeinek jövője a tét ezen a választáson” – mondta a férjével 16 éve házasságban élő asszony. „Most már sejthetik, miért próbálkoztam nála újra meg újra, hiába kosarazott ki. Az amerikai választók is egy ilyen kitartó elnököt látnának szívesen a Fehér Házban, nemde?” – kontrázott Obama a hitvesi bókokra. „Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai választók egy kis ízelítőt kaptak, milyen is az igazi Michelle Obama” – mondta a CNN politikai elemzője, Bill Schneider.

Talán a first lady szerepére pályázó Michelle-nél is nagyobb tapsot kapott, és a meglepetés erejével hatott Edward Kennedy, a Demokrata Párt legnagyobb tekintélyű politikusa. A 76 éves politikus megjelenése könnyeket csalt az egész arénát megtöltő közönség szemébe, hiszen súlyos agydaganatban szenved, mellyel júniusban operálták. Azóta ez volt az első nyilvános megjelenése, és nem tudni, követi-e még másik, véli Schneider. „Nem számít, hogy az ember demokrata vagy republikánus, mindenképp megindító eseménynek voltunk tanúi ezen az estén” – mondta a CNN egy másik munkatársa, James Carville.

„Semmi, az égvilágon semmi nem tarthatott volna vissza attól, hogy eljöjjek erre a különleges alkalomra” – mondta Edward Kennedy, John és Robert Kennedy testvére az életét és pályáját bemutató tízperces rövidfilm után. „Novemberben átkerül a fáklya egy új nemzedékhez, Obama lezárja az előítéleteken alapuló régi politizálást, (…) a remény feléled, az álom életben marad” – tette hozzá a veterán demokrata.

Elemzők szerint, bár Michelle Obama és Edward Kennedy beszédei kivételes eseménynek számítanak, és elemi erővel hatottak, a műsor többi része eseménytelen és unalmas volt. „Az emberek figyelmét már a rendezvény elején meg kell ragadni, nem szabad hagyni, hogy ezek az órák kárba vesszenek” – mondta Bill Bennett, a CNN politikai elemző munkatársa.

A demokrata konvenció további programtervében azonban vannak még ütőkártyák. Kedden Hillary Clinton, Obama volt párton belüli konkurense tart majd beszédet. „A demokrata párt nem egy tipikus állj-be-a-sorba párt. Sokféle meggyőződés és sokszínű elvek uralják. De senkinek ne legyenek kétségei, egységesek vagyunk” – hangsúlyozta korábban a demokrata jelöltséget elbukó Hillary.

Szerdán Hillary férje, Bill Clinton volt elnök, valamint a Barack Obama által a napokban alelnökjelöltjeként megnevezett Joe Biden méltatja majd Obama és a Demokrata Párt érdemeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik