Nagyvilág

Ingyen repülőjegy a csehországi romáknak

Ingyenes repülőjegyet ajánlott fel az ultranacionalista Nemzeti Párt minden romának, aki hajlandó elhagyni Csehországot. A szélsőségesnek tartott Nemzeti Párt már korábban is azt javasolta, hogy a romakérdést Csehországban az "indiai őshazába" való kitelepítéssel lehetne megoldani.

“A Nemzeti Párt ma megüzente a Cseh Köztársaságban letelepedett cigány közösségnek, hogy hajlandó anyagilag támogatni minden egyes cigány távozását a Cseh Köztársaságból, menjenek bárhová, Indiától Kanadáig” – olvasható abban a közleményben, amely hétfő délután került fel a párt honlapjára. A romák akkor kaphatnak egyirányú ingyenes repülőjegyet, ha előzőleg írásban kötelezik magukat, hogy “2010 végéig nem lépnek a szuverén Cseh Köztársaság területére”. A szélsőségesnek tartott Nemzeti Párt korábban azt javasolta, hogy a romakérdést Csehországban az érintetteknek az “indiai őshazába” való kitelepítésével lehetne megoldani.

“A 2010-es parlamenti választás után erre a nem szokványos megállapodásra már nem lesz szükség” – olvasható továbbá a honlapon. A közlemény részletesebben nem indokolja meg a 2010-es dátumot. Megfigyelők szerint ez valószínűleg magabiztos célzás arra, hogy a párt, amely már korábban jelezte, hogy indulni kíván a következő képviselőházi választáson, bízik saját sikerében. A szélsőségesnek tartott Nemzeti Párt már korábban is azt javasolta, hogy a romakérdést Csehországban az “indiai őshazába” való kitelepítéssel lehetne megoldani.

A csehországi roma szervezetek egyelőre nem reagáltak a Nemzeti Párt közleményére. Ivan Vesely, a Dzeno szövetség elnöke azonban megjegyezte: “Nincs ebben semmi új. A Nemzeti Párt már korábban javasolta, hogy telepítsék ki a romákat Indiába. A régi vicc már nem vicc. Valami eredetibb ötletre lenne szükség.”

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) mintegy 11 ezer ember vallotta magát roma nemzetiségűnek. Szakértői becslések szerint azonban valódi számuk mintegy 200-250 ezer. Egy nagyszabású országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, körükben hatalmas méretű a munkanélküliség, s mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek kialakulásában nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település problémás lakosait.

A Nemzeti Párt támogatottsága Csehországban alacsony, s nem várható, hogy 2010-ben bejuthatna a parlamentbe. A pártnak néhány településen azonban van egy-két képviselője a helyi önkormányzatban, s egy kis faluban a polgármestert is ők adják. Belügyminisztériumi becslések szerint a cseh ultranacionalista szervezeteknek mintegy 6-7 ezer aktív tagjuk van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik