Nagyvilág

Földrengés rázta meg Indonéziát

Nagy erejű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd délelőtt az indonéziai Jáva szigetét, de áldozatokról és károkról eddig nem érkeztek hírek.

A földrengést követően elrendelt cunamiriadót lefújták – közölte a helyi meteorológiai és geofizikai szolgálat. E szolgálat mérései szerint a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 6,6-es erősségű volt, és mintegy húsz kilométeres mélységben volt a góca (hipocentruma) a tengerfenék alatt, a Szumátra szigetét Jávától elválasztó Szunda-szorosban. Az amerikai geológiai megfigyelőszolgálat mérése szerint 5,8-es erősségű volt a földmozgás a Richter-skála szerint, és 43 kilométeres mélységben volt a hipocentruma.

A magas épületek kilengtek a rengés epicentrumától 250 kilométernyire fekvő fővárosban, Jakartában. A több mint 17 500 szigetből álló Indonézia tektonikai lemezek találkozásánál fekszik, ezért gyakoriak térségeiben a földrengések. 2004 végén a szumátrai Aceh tartomány partjai közelében történt hatalmas rengés szökőárt okozott az Indiai-óceánon. Az elemi csapás több mint 130 ezer ember halálát okozta akkor csupán Indonéziában. A 2004-es cunami halálos áldozatainak teljes számát több mint 225 ezerre teszik.

Új-Zéland Északi-szigetének térségében is mozgott a föld kedden. Az új-zélandi geológiai intézet szerint 5,9-es erősségű volt a rengés a Richter-skála szerint. A helyi rendőrség közölte: nincsenek áldozatok, sem sérültek, és az anyagi károk sem jelentősek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik