Nagyvilág

A bin Laden család fekete bárányai

Bár hírhedtségben nem vetekedhetnek a világ legkeresettebb terroristájának tartott Oszama bin Ladennel, azért igyekeznek kitörni az árnyékából. Modellkedő bulikirálynő, sebességimádó playboy és kiképzőtábort megjárt békeaktivista egyaránt megtalálható a népes bin Laden családban.

Szaúd-Arábia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb családja – melynek hallatán mindenkinek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a neve ugrik be – közel 600 tagot számlál. A családfát nemcsak generációkra bontják le, hanem a feleségek nemzetisége alapján csoportokra is: ennek alapján a kiemelkedő szaúdi ág mellett szír, libanoni és egyiptomi ágat is nyilvántartanak.

A gitározó címlaplány

Oszama bin Laden 33 éves unokahúga, a modellként dolgozó Wafa bin Laden évek óta popzenei karrierre tör, nem titkolt szándéka, hogy ő legyen Madonna arab változata. Wafa Kaliforniában született, 10 éves koráig Szaúd-Arábiában élt, majd Genfben; jelenleg pedig London és New York között ingázik. Amerikában jogot tanult, és már évekkel a 2001. szeptember 11-i merénylet előtt megszakított minden kapcsolatot nagybátyjával, Oszama bin Ladennel.

Az ifjú hölgyet igencsak szabad életvitel jellemzi: nem veti meg az alkoholt és a cigarettát, az éjszaki életet (korábban többször látták bulizni Bush elnök lányával, Jennával), valamint a miniszoknyákat. Bár apja családja kitagadta, a két másik lányával Genfben élő édesanyja, Carmen bin Laden (A királyság titkai című 2004-es bestseller könyv szerzője) azonban mindenben támogatja Wafát. A terrorvezér unokahúga több interjúban is hangoztatta, hogy nem ismeri a nagybátyját, tízéves kora óta nem járt Szaúd-Arábiában, arabul sem beszél, sőt még szaúdi útlevele sincs. Két évvel ezelőtt a GQ nevű ausztrál férfi magazin címlapján mutatta meg a bájait (kiváltva ezzel az iszlám szélsőségesek haragját), majd pedig egy tévés valóságshow révén próbált betörni a médiába.

A megtért terrorista

A terrorszervezet vezetőjének a negyedik fia, a 27 éves Omar bin Laden ugyan megjárta az al-Kaida kiképzőtáborát, ám szakítva a szélsőséges eszmékkel békeaktivistaként tevékenykedne Angliában, feltéve ha megkapja az igényelt brit vízumot. Ám legutóbb idén májusban utasította el vízumkérelmét a kairói brit nagykövetség, mondván nem zárható ki, hogy a kérelmező Oszama bin Laden szolgálatában áll.

Waffa, Omar és Jeszlám bin Laden

Wafa, Omar és Jeszlám Binladen (forrás: Stern, Daily Mail, Welt)

Omar gyermekként hagyta el Szaúd-Arábiát, majd szudáni és afganisztáni emigrációban élt, apjával pedig 19 éves kora óta nem tartja a kapcsolatot. A jelenlegi feleségével, a majdnem kétszer idősebb Jane Felix-Browne-nal 2006 őszén ismerkedett meg a gizai piramisoknál lovagolva, és elmondásuk szerint szerelem volt az első látásra. A bin Laden család hevesen ellenezte a frigyet, ráadásul Omar nős, családos férfi volt. Jelenleg Kairóban él a szklerózis multiplexben szenvedő asszonnyal, akinek ez már a hatodik házassága, ám amennyiben Omart beengedik Nagy-Britanniába, az észak-angliai Cheshire grófságba költöznének a feleség birtokára.

A szőkékért rajongó üzletember

Jeszlám Binladin, a terroristavezér Svájcban élő féltestvére bár a hírhedt rokontól való elhatárolódás érdekében megváltoztatta nevének írását, ennek ellenére a családi névtől remél hasznot. Az 57 éves üzletember ugyanis Bin Ladin márkanévvel akarta először forgalomba hozni férfi és női parfümjét, ám végül saját neve, a Jeszlám mellett döntött. Sőt a vállalkozó egyéb termékei is (mint például táskák, kiegészítők, órák) a Jeszlám név alatt futnak. A márkaüzletei pedig gombamódra szaporodnak a nagyvilágban: Genf, Dzsedda és Rijád után a szaúd-arábiai Damamban és Kuala Lumpurban is nyitott egyet.

A szunnita vállalkozó Göteborgban szerzett közgazdászdiplomát, ám 1985 óta Genfben él. Jeszlám – akinek a vagyonát 300 millió svájci frankra becsülik – igencsak nyugatias szellemben él: rajong a szőkékért és a sebességért. Barátnőinek a soraiban lakberendező, modell és ügyvéd egyaránt felbukkan, ám közös jellemzőjük a szőke haj. Több mint 15 éves különélés után két évvel ezelőtt vált el feleségétől, Carmen bin Ladintől, akitől három lánygyermeke is született (egyikőjük a popénekesnek készülő Waffa), azonban 15 éve nem tartja velük a kapcsolatot. Apjához Muhammed bin Ladenhez és legidősebb testvéréhez, Szálemhez hasonlóan (mindketten lezuhantak repülőgépükkel) neki is pilótaengedélye van, és ha teheti, a Learjet kisrepülőgépét maga vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik