Nagyvilág

Obama óriási show-val kezdi a választási hajrát

Az amerikai Demokrata Párt hétfőn kezdődő négynapos denveri kongresszusán megválasztja elnökjelöltjét. A demokratáknak mintegy 80 órájuk lesz arra, hogy „eladják” Obamát a szavazók millióinak, akik hagyományosan a négyévenként megrendezett pártkonvenciókkal kapcsolódnak be az őszi elnökválasztási hajrába.

Az elkövetkezendő négy napot a demokratáknak az előválasztási küzdelem során felhalmozódott feszültség elsimítására, a párt egységének megteremtésére és Obama gyengeségeinek kiegyensúlyozására kell felhasználniuk – írja a The New York Times hétfői számában. A lap tudni véli, hogy a siker érdekében a jelen lévő több ezer delegált között a párt vezetősége útmutatót osztott ki, amelyben nyilatkozatmintákat javasolnak az újságírókkal való beszélgetésekhez.

Barack Obamának mindenekelőtt arra kell felhasználnia a konvenciót, hogy visszanyerje lendületét John McCainnel szemben. A republikánus vetélytárs az utóbbi hetekben ugyanis fej-fej mellett haladt népszerűségben az afroamerikai szenátorral, a Zogby intézet felmérése szerint néhány pontos előnyre is szert tett.

Nyolcévi Bush-kormányzás után és főképp a népszerűtlen iraki háború miatt a politikai szelek kétségkívül a demokratáknak kedveznek. Mégis meg kell győzni az amerikai választókat, hogy a történelemben először egy fekete bőrű politikust válasszanak elnökké, akinek idegen hangzású a neve, és viszonylag rövid ideje van jelen a politikában.

A demokratáknak mintegy 80 órájuk lesz arra, hogy eladják Obamát a szavazók millióinak, akik hagyományosan a négyévenként megrendezett pártkonvenciókkal kapcsolódnak be az őszi elnökválasztási hajrába. A későbbi viták mellett ezeken az eseményeken kapják a legnagyobb figyelmet a jelöltek. A 55 millió dolláros költségvetésű denveri konvención – amelynek a Pepsi-központ ad otthont – a szervezők lényegében minden pillanatot, hangot és kameramozgást megterveztek.

Még mindig kevesen ismerik

S bár Barack Obama az utóbbi hónapokban sokszor bizonyította, hogy fenomenális szónok, demokrata bennfentesek attól tartanak, hogy sok amerikai még mindig kevéssé ismeri az egzotikus hátterű – kenyai apától és amerikai, kansasi anyától származó – politikust, aki gyerekkorának egy részét Indonéziában és Hawaiin töltötte. Törvényhozási múltja viszonylag szerény, ellenlábasai ezért sikeresen támadhatják tapasztalatlansága miatt. Obamának tehát a bölcs vezető szerepében kell mutatkoznia, aki megérti a közemberek gondjait, és józan döntésekre képes. „Ez a konvenció valószínűleg fontosabb, mint a közelmúltbeli pártgyűlések, hiszen be kell mutatni egy jelöltet az amerikai népnek” – mondta Ross Baker, a Rutgers Egyetem politológusa, hozzátéve, hogy korábban a jelöltek ismert személyek voltak, vagy legalábbis nem olyan különlegesek, mint Obama.

Baker szerint a demokrata pártpolitikusoknak – közöttük is elsősorban Bill és Hillary Clintonnak – kulcsszerepük lesz abban, hogy Obamát a leendő elnökként mutassák be. Nekik döntő hatásuk van a Demokrata Párt egységének megteremtésében, különösen azért, mert a korábban Hillary mögött álló kékgalléros fehér munkás szavazatok lassan látszanak megtérni Obama táborába. Clintonék fellépése azért is meghatározó jelentőségű, mert Joe Biden alelnökjelöltségét a Clinton-hívők kemény magja idegenkedve fogadta, így Obamának különös tiszteletet kell mutatnia a volt first lady és támogatói, főleg az idősebb nők irányában, hogy az előválasztási sebek begyógyuljanak.

A demokrata pártgyűléssel kapcsolatos egyik félelem az, hogy az előző hónapok adok-kapokja után nem sikerül egységet lehelni a pártba. David Axelrod, Obama stratégiai tanácsadója az ABC-nek nyilatkozva még vasárnap is azt hajtogatta, hogy a szenátor „mélyen tiszteli” Hillaryt Clintont, de úgy érezte, hogy nem ő, hanem Biden a helyes választás az alelnökjelölti posztra.

Támadás a republikánusok ellen

Steve Elmendorf, demokrata stratéga és lobbista szerint a pártegység megteremtése mellett Obama másik fő feladata az lesz, hogy erőteljes támadást intézzen a republikánusok ellen. Szakértők – akik szerint John Kerry jelöltként a 2004 konvención ebben nem volt hatékony – arra sarkallják Obamát, hogy ne kímélje McCaint.

A The New York Times értékelése szerint annak ellenére, hogy a feketék az utóbbi évtizedekben egyre több és magasabb közhivatalt nyertek el az Egyesült Államokban, az igazi kérdés az: készen áll-e Amerika egy fekete elnökre?

Nancy Pelosi házelnök a hét végén úgy fogalmazott: ne gondolja senki, hogy egyszerűen egy újabb választás következik. Ébresztő, a civilizáció sorsa a tét, az egész föld jövője az Obama–McCain-küzdelem kimenetelétől függ – jelentette ki. A konvenció napirendje szerint Barack Obama csütörtök este fogadja el a jelölést, Joe Biden szenátor pedig előző nap válik hivatalosan alelnökjelöltté.

A pártgyűlés nyitónapján, hétfőn az illinois-i szenátor felesége, Michelle Obama lesz a vezérszónok. A hétfői nap fő témája Obama élete lesz. Ugyancsak hétfőn lép a küldöttek elé Nancy Pelosi házelnök, aki egyben a konvenció elnöke. Kedden a gazdasági kérdéseké a főszerep, aznap mond beszédet Hillary Clinton New York-i szenátor, aki éppen csak elveszítette a küzdelmet a jelöltségért Obamával szemben.

A szerdai vezérszónok Joe Biden, a központi téma a nemzetbiztonság lesz; beszédet mond Bill Clinton volt elnök is. Csütörtökön Barack Obama elfogadja az elnökjelöltséget; 80 ezer ember előtt tart beszédet a Denver Broncos futballcsapat stadionjában. Pódiumra lép aznap Al Gore volt alelnök is. Denverben – sorrendben a 46. demokrata konvención – több mint négyezer delegátus gyűlik össze, az eseményen és amellett több tízezer tisztviselő, aktivista, újságíró és természetesen tiltakozó lesz jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik