Nagyvilág

Nem csatolnák el az oroszok Abháziát

Oroszország nem akarja elcsatolni Grúziától Abháziát és Dél-Oszétiát, a kaukázusi ország két szakadár területét - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a Der Spiegel német magazin internetes kiadásának.

“A grúz agresszió után a múlté a Grúzia területi integritásáról szóló fecsegés. Sok minden elképzelhető, de egy biztos: Oroszország nem akarja annektálni ezeket a területeket” – mondta a Független Államok Közösségének országaival való kapcsolatokért felelős vezető orosz diplomata arra a kérdésre, vajon Moszkva el fogja-e ismerni a két terület függetlenségét.

Az orosz parlament két háza hétfőn fogadta el azt a határozatot, amely felhívta az államfőt a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerésére. A döntés Dmitrij Medvegyev elnök kezében van.

Az orosz csapatok grúz földről való kivonulásának időpontját firtató kérdésre Karaszin azt mondta, ez napok, és nem hetek kérdése. “Azon vagyunk, hogy nyolc ellenőrzőpontot állítsunk fel a dél-oszét(-grúz) határon, és a katonáink persze nem szeretnének golyót kapni a hátukba” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik