Nagyvilág

Amerikai felülvizsgálja kapcsolatát Oroszországgal

Az Egyesült Államok felülvizsgálja Oroszországgal fenntartott kapcsolatai egészét - jelentette be hétfőn a Fehér Ház.

Oroszország megszegte a Grúziával kötött tűzszüneti megállapodást – hangsúlyozta Tony Fratto, az amerikai elnöki hivatal szóvivője a Texas állambeli Crawfordban, ahol George Bush elnök a szabadságát tölti éppen.

Hasonlóképpen fogalmazott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, útban újabb közel-keleti tárgyalásaira. Az Egyesült Államok a Kaukázusi válság következményeként megvizsgálja Oroszországgal fenntartott kapcsolatait – jelentette ki Rice repülőgépe fedélzetén.

Washington biztosítani akarja, hogy “ne keletkezzen újabb választóvonal Európában” – fogalmazott. Oroszországnak be kell tartania a tűzszüneti megállapodásban vállaltakat, eddig ezek nem teljesültek maradéktalanul.

A Financial Times című brit üzleti napilap azt írta hétfői számában: lehetséges, hogy az orosz csapatok grúziai bevonulása után az Egyesült Államok jégre teszi a polgári felhasználású nukleáris technológiák terén való együttműködésről szóló megállapodást.

Rice többször is “következményeket” helyezett kilátásba az orosz bevonulást követően. Robert Gates védelmi miniszter azt mondta, tárcája a következő hónapokban a katonai jellegű orosz-amerikai együttműködés minden területét felül akarja vizsgálni.

Fratto azt is hozzátette: Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerése “nem függhet egyetlen ország döntésétől”. Kijelentésével arra reagált, hogy hétfőn az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag felhívta az államfőt a két szakadár grúz terület függetlenségének elismerésére. A két terület jövőbeli jogállásáról a felek közti békés tárgyalások útján kell dönteni, beleértve ebbe a szóban forgó területek lakosságát, Grúziát és az ENSZ-et is – tette hozzá Fratto.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik