Nagyvilág

Lábbilincset rakatna Haider a menedékkérőkre

Elektronikus lábbilincset rakatna Jörg Haider karintiai elöljáró az összes külföldi menedékkérőre. Meggyőződése szerint senki sem kifogásolhatja, ha Ausztria saját biztonsága érdekében úgy dönt, hogy a rendőrség minden egyes menedékkérőn rajta tartja a szemét.

Az idegen- és bevándorlás-ellenességéről ismert osztrák jobboldali politikus, aki a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) régi-új elnökeként a múlt héten tért vissza az országos politikába, a Profil hírmagazin hétfői számában megjelenő, de előzetesen ismertetett interjújában kijelentette: nem hiszi, hogy javaslatával megsértené az emberjogi konvenció előírásait.
“Senkinek sem lesz ellenvetése, elvégre (a bilincs) nem fáj, ezzel szemben biztonsági garanciát jelent az osztrákok száőmára” – mondta.

A szeptember végi parlamenti választáson a BZÖ kancellárjelöltjeként induló, sarkos megfogalmazásairól hírhedtté vált, a kisemberek érzéseire rájátszó karizmatikus elöljáró korábban még csak arról beszélt, hogy a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított menedékkérőket kellene felszerelni elektronikus béklyóval.

Haider, aki törvénnyel tiltotta meg mecsetek építését Karintiában, tavasszal kijelentette, hogy nem volna szabad megengedni a vallásosságra utaló fejkendő viselését a muzulmán nőknek. Májusban Haider az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy “cigány népvándorlás” induljon meg Ausztria irányába. Azzal fenyegetőzött, hogy ha a szövetségi belügyminiszter nem intézkedik tüstént, akkor úgy fog eljárni az “Olaszországból illegálisan beáramló cigányokkal szemben, mint azokkal az erőszakos csecsenekkel szemben”, akiket az ő utasítására toloncoltak ki Karintiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik