Külföld

Havel: Oroszországnak nagyhatalmi ambíciói vannak

admin
admin

2008. 08. 24. 11:51

Történelmi párhuzam vonható a Varsói Szerződés 1968-as csehszlovákiai és Oroszország mostani Grúzia elleni fellépése között - vélte Václav Havel volt cseh köztársasági elnök.

“Úgy vélem, hogy létezik egy sok évszázados orosz probléma. Oroszország nem tudja pontosan hol kezdődik, s hol végződik” – jelentette ki az exállamfő. “Grúzia megtámadása és megszállása nagyon világos hírt ad a mai putyini rendszer jellegéről. Ez sokkal kifinomultabb rendszer, mint amilyen volt Brezsnyev idején a kommunista rendszer, de változatlanul magában hordozza a nagyhatalmi ambíciókat” – fejtette ki véleményét Havel, aki az 1989-es rendszerváltás utáni Csehszlovákia első elnöke volt.

Václav Havel véleménye ellentétes azzal, amit utóda Václav Klaus hangoztat. Klaus szerint ugyanis nem vonható semmiféle párhuzam a mai grúziai és az 1968-as csehszlovákiai események között. Klausnak ugyanakkor meggyőződése, hogy a kaukázusi háborút Grúzia robbantotta ki.

Havel támogatja, hogy amerikai radart telepítsenek Csehországba. Szerinte ennek semmi köze ahhoz, hogy az egykori szovjet befolyást most amerikai befolyással helyettesítenék. Kifejezte reményét, hogy a cseh parlament az amerikai radar telepítését jóváhagyja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.